AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da je sa zabrinutošću primila vest da su neprijatelji mira odlučili o formiranju vojske kosovsko-metojskih Albanaca i poručila da podržava odgovoran stav najviših državnih organa Srbije koji, čuvajući mir i stabilnost, nastoje i da sačuvaju srpski narod, ali i da albanski narod poštede od iskušenja i stradanja.

U saopštenju objavjenom na sajtu Crkve se navodi da SPC podržava odluku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da se zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji ukoliko bude napadnut.

U saopštenju objavjenom na sajtu Crkve se navodi da SPC podržava odluku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da se zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji ukoliko bude napadnut.

Crkva je pozvala verni narod SPC i sve građane Srbije, a posebno poitičke činioce, da budu odgovorni i jedinstveni i da daju podršku nastojanjima države Srbije da sačuva mir i obezbedi opstanak srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

SPC konstatuje da je odluka o formiranju vojske kosovsko-methojskih Albanaca doneta uz najgrublje kršenje međunarodnog prava.

Za SPC, poručuju, nema dileme da je ta vojska usmerena isključivo protiv srpskog naroda koji na Kosovu i Metohiji hrabro ispoveda svoju veru i ponosi se srpskim imenom.

- Znamo i to da je formiranje te vojske usmereno i protiv drevnih srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, koje neprijatelji Crkve Božje nameravaju da unište ili da ih bar preotmu - poručuju iz SPC.

Isto tako, porucuju da znaju da na ovo novo bezakonje Albanci ne bi ni pomislili da nisu imali jasan podsticaj Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih sila, rukovođenih sopstvenim sebičnim interesima, koji su u krajnjoj liniji suprotni interesima i Srba i Albanaca.

- Iz tog razloga, zbog dobra oba naroda, Srpska Pravoslavna Crkva se neodstupno moli i zalaže za mir i za miran saživot sa kosovsko-metohijskim Albancima, koji bi bez ikakve sumnje bio moguć i ostvariv kada bi se o miru dogovarali isključivo Srbi i Albanci - navodi se u saopštenju.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo i Metohija

#Srpska pravoslavna crkva

'