AKTUELNO

Predsednik Srpske liste Goran Rakić porčio je danas, nakon sednice Kriznog štaba, da Priština želi da izazove reakciju Srba, da bi dali sebi litimitet da upadnu na sever Kosova i Metohije i proteraju Srbe.

Rakić je u izjavi za Pink nije isključio mogućnost ponovnog upada pripadnika ROSU na sever Kosova i Metohije.

On je saopštio da su na sednici Kriznog štaba donete četiri odluke.

Krizni štab doneo četiri zaključka

Na današnjoj sednici kriznog štaba opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok nakon uvođenja blokade uvoza robe iz centralne Srbije kojima se izaziva humanitarna kriza na severu Kosova i Metohija i ugrožava fizički opstanak našeg namera donele smo sledeće zaključke: 1. Da se ukinu takse na srpske prozvode jer će se zbog ovakvih mera Srbi iseliti sa ovih prostora 2. Da se odmah puste uhapšeni građani Kosovske Mitrovice ili da se ponude validni dokazi 3. Da se sačuva mir i bezbednost, da to obezbede i garantuju Kfor i nadležne međunarodne institucije na KiM 4. Da se održe mirni i nenasilni jednosatni protesti protiv političkog i policijskog terora Prištine nad Srbima. Jednosatni protesti biće održžani u 12 sati na sledećim lokacijama: U Rudaru, kod krsta u opštini Zvečan, na prelazu Jarinje u opštini Leposavić, na prelazu Brnjak i u Zupču u opštini Zubin Potok". Krizni štab je posebno pozvao građane da ne nasedaju na provokacije, jer je najbitnije sačuvati mir i bezbednost.

Rakić je prethodno istakao da je nepredvidivo šta će sledeće uraditi ROSU, kao i da su građani uznemireni.

- Specijalne snage ROSU-a su se povukle sa Severa, ali imamo informacije da se nalaze u južnom delu Kosovske Mitrovice i u ovom trenutku je nepredvidivo šta mogu da urade. Građani su uznemireni i čak decu nisu poslali u škole. Jutros su se čule sirene. Pozivamo na mirne proteste jer Priština čeka povod da upadne na Sever. Cilj upada je da nas proteraju sa ovih prostora i u tome neće uspeti - ističe Rakić.

On je izjavio da je za deset sati zakazan Krizni štab i da će se na tom sastanku dogovoriti za dalje delovanje.

- Ono što za sada znamo je da su uhapšeni sugrađani odvedeni u nepoznatom pravcu. U njihove domove su brutalno upali, pred decom i suprugama su ih brutalno pretukli, udarali ih puškama i nogama, bez ikakvog povoda i razloga su uhapšeni - kazao je Rakić.

Kako dodaje, navodno je razlog za njihovo privođenje istraga ubistva Olivera Ivanovića.

- Mi sumnjamo u te namere jer su samo želeli da izazovu incident. Jedan od uhapšenih policajaca je trebalo da bude na radnom mestu, mogli su tada da ga privedu ili pozovu...Specijalna jedinica ROSU se nakon te akcije povukla i da se nije to desilo bukvalno bi imali rat na ulicama Kosovske Mitrovice. Apelujem na gađane i pozivam ih na mir i smirenost. Na mirnim protestima u 12 sati ćemo još jednom pozvati da puste uhapšene građane - rekao je Rakić.

Da se pripadnici ROSU nisu povukli IMALI BI RAT! Pokušavaju da uplaše Srbe!

- U jutarnjim časovima specijalna jedinica Rosu upala je u Kosovsku Mitrovicu pod izgovorm da vode istragu o ubistvu Olivera Ivanovića - rekao je Rakić za Pink.

Kako je dodao, brutalnim upadom na više lokacija uhapsili su četiri naša sugrađanina i odveli ih u nepoznatom pravcu.

Rakić ocenjuje da je ovo pokušaj da se skrenu tema sa nerazumnih, katastrofalnih odluka prištinskih vlasti o povećenju taksi, ali i zastrašivanja Srba.

- Ono što je zabrinjavajuće jeste da su se građani okupili i da se pripadnici ROSU nisu povukli, imali bi rat - rekao je Rakić.

On je podsetio da je KFOR garantovao da ROSU neće upasti na sever.

- Ovo je povod da se narod uplaši da krene da beži. Ostajemo ovde i nećemo da bežimo. Za 12 sati je zakazan prostes - istakao je Rakić.

#Goran Rakić

'