AKTUELNO

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Singapura i na 40 bodova uvećao prednost u generalnom plasmanu nad vozačem Ferarija Sebastijanom Fetelom, koji je zauzeo treće mesto.

Hamilton je ostvario sedmu pobedu u sezoni, a 69. u karijeri. On je krenuo sa pol pozicije i bez većih problema ostvario drugi uzastopni trijumf u šampionatu, a četvrti u Singapuru.

On je trku završio za sat, 51 minut, 11,611 sekundi.

Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Maks Verstapen sa zaostatkom od 8,961 sekundi, a treći je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija sa 39,945 sekundi zaostatka.

Vozač Mercedesa Valteri Botas zauzeo je četvrto mesto, a peti je bio Kimi Raikonen iz Ferarija. Šesti je bio Danijel Rikardo iz Red Bula, a sedmo mesto zauzeo je Fernando Alonso iz Meklarena. Bodove su još osvojili Karlos Sainc iz Renoa, Šarl Lekler iz Zaubera i vozač Renoa Niko Hulkenberg.

Hamilton je dobro startovao sa pol pozicije i zadržao prvo mesto, Fetel je odmah napao Verstapena, ali je Holanđanin uspeo da sačuva drugo mesto. Posle toga dogodio se incident, pošto je vozač Fors Indije Serhio Peres udario klupskog kolegu Estebana Okona, koji je udario u zid i završio trku.

U tim trenucima Fetel je napao Verstapena i preuzeo drugo mesto, a zatim je na stazu izašlo vozilo bezbednosti, kako bi se uklonili delići bolida Fors Indije sa staze.

Trka je nastavljena u četvrtom krugu, a Hamilton je zadržao vođstvo, ispred Fetela, Verstapena, Botasa, Raikonena i Rikarda.

Hamilton je stekao više od sekunde prednosti, a Fetel je u 15. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao sedmi. Krug kasnije u boks je otišao i Hamilton, zadržao se nešto duže od prvog pratioca, a na stazu se vratio kao peti, ispred Peresa i Fetela. Vođstvo je tada preuzeo Verstapen, ispred Botasa, Raikonena i Rikarda.

Fetel je u 17. krugu obišao Peresa i našao se na petom mestu iza Hamiltona, u međuvremenu na zamenu guma otišao je Botas, a u 18. krugu i Verstapen, koji je nešto sporije izašao iz boksa, ali i dalje ispred Fetela, koji ga je odmah napao, ali se vozač Red Bula dobro odbranio i skoro na dve sekunde pobegao Ferariju.

U tim trenucima dobro je vozio i Alonso, koji se do 22. kruga popeo na sedmo mesto. Fetel se putem radija požalio da mu neće izdržati gume do kraja.

Raikonen je u 23. krugu kao vodeći otišao na zamenu guma, zadržao se nešto duže u boksu i na stazu je izašao na šestom mestu iza Botasa. Prvi je i dalje bio Rikardo koji do tada nije išao u boks, a vodio je ispred Hamiltona, Verstapena i Fetela.

U 28. krugu Rikardo je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao šesti, iza Raikonena. Vođstvo je preuzeo Hamilton, koji je imao skoro pet sekundi prednosti nad Verstapenom.

U 34. krugu došlo je do incidenta, kada je Peres pokušao da obiđe Sergeja Sirotkina, vozač Vilijamsa je uzvratio pa su se sudarili. Peres je posle toga otišao u boks na zamenu guma, a Sirotkina je ubrzo obišao Niko Hulkenberg na 13. mestu.

Hamilton se zatim požalio na gume, rekao je da mu se čini da su hladne, a prednost nad Verstapenom pala je na samo tri sekunde. Aktuelni svetski šampion je tada i upao u gužvu na stazi, pa je Verstapen smanjio zaostatak na 1,3 sekunde u 38. krugu.

Verstapen je pokušao da iskoristi borbu Romana Grožana i Sirotkina, vozače koji su zaostali za ceo krug i napao Hamiltona, koji se našao odmah iza njih, Britanac se jedva odbranio i u 39. krugu stekao 3,6 sekundi prednosti.

Osam krugova pre kraja Raikonen se na ispod jedne sekunde primakao Botasu, ali nije uspeo da ga pretekne, pa je poredak ostao nepromenjen.

Naredna trka u šampionatu na programu je 30. septembra u Sočiju, za Veliku nagradu Rusije.

#Luis Hamilton

#Singapur

#trka

'