AKTUELNO

Odbojkašice Srbije doživele su prvi poraz u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Posle četiri vezane pobede, svetske šampionke nisu uspele da nadigraju Dominikansku Republiku - jutarnji meč u Kini završen je rezultatom 3:1 (25:23, 18:25, 25:23, 25:17).

Pokazalo se još jednom da Dominikana ne odgovara našem timu. Morale su za svaki poen da se pomuče srpske odbojkašice, dok su fizički snažne protivnice igrale izuzetno brzo i jako.

Pokušavao je Đovani Gvideti da brojnim izmenama promeni ritam igre, međutim, nije bilo rešenja. Dominikana je upisala četvrtu pobedu u poslednjih šest mečeva sa Srbijom - drugu ovog leta.

Tijana Bošković je meč završila sa 32 poena, Aleksandra Uzelac je imala 12, Sara Lozo osam, Jovana Stevanović sedam, a Maja Aleksić pet. Na drugoj strani je Gajla Gonsales imala 18, Elizabet Martines je dodala 16, a Paola Penja 13 poena.

U krajnjoj statistici Srbija je imala bolji učinak u napadu i bloku, ali je napravila čak deset grešaka više – u končanom zbiru 29 poena je poklonjeno rivalu.

"Plave dame" sada imaju skor sa 4-1. Do kraja turnira u Ningbou čekaju ih još dueli sa Holandijom i Kinom.

U grupi A sada vise nema neporaženih ekipa – Srbija i Dominikana imaju učinak 4-1, uz po 12 osvojenih bodova. Tokom petka sastaće se još Kanada – Ukrajina, Češka – Meksiko i Kina – Holandija.

Intenzivno se igralo od samog početka, uz dosta odbrana na obe strane. Vezala je Tijana nekoliko poena na startu, pa je Srbija povela sa 9:7. Međutim, uporne su bile Dominikanke – igrale su brzo i snažno i uspele su brzo da preuzmu inicijativu. Više su grešile svetske šampionke, pa su dozvolile rivalkama da kontrolišu situaciju.

Kada je semafor pokazao 20:15, odlučio je Gvideti da promeni dijagonalu i na terenu su se našle Bjelica i Mirković. I sa novom energijom su zaigrale „plave dame“ - kuvala je Bjelica, a proradio je i blok Stevanović. Pošto je Uzelac zaustavila Penju bilo je 21:21, pa je klupa Dominikane zvala tajm-aut.

Ipak, u završnici je nekoliko grešaka napravio naš tim – upecala se Tijana po povratku na teren, a onda je iz servisa pogrešila Lazović. Na kraju je Martines blokom donela set svom timu.

Asom Maje Ognjenović počeo je drugi period. Međutim, to je bio jedan od retkih lakih poena Srbije. Mučile su se svetske šampionke da spuste loptu u polje, ali su preko Bošković povele 8:5.

Nije naš rival odustajao od svoje igre, ali nije imao rešenja za Uzelac sredinom seta – mladi primač servisa osvojio je izuzetno važne poene iz napada. Potom su dve greške vezale Dominikanke, pa je tajm-autom reagovao njihov selektor na 16:14.

Tešku loptu je kroz blok posle pauze provukla Bošković, čime je stavila protivnicama do znanja da nemaju čemu da se nadaju. Posle asa najbolje odbojkašice sveta bilo je 20:15, posle čega je Srbija rutinski privela set kraju. Okončala ga je Ognjenović kuvanjem.

Uz dva bloka Dominikane počeo je treći period. Nije Srbija posle toga uspevala da uhvati ritam, izostajala je reakcija u odbrani, pa nam je palo nekoliko kuvanih lopti. Na 8:3 je umesto Ognjenović na terenu završila Mirković, a pošto su naše protivnice dobile još jedan dug poen – Gvideti je tražio i tajm-aut.

Prošla je dva puta Stevanović u napadu, ali nisu „plave dame“ uspevale da stignu rivala. Spremne su za svaku loptu bile Dominikanke, reagovale su odlično u polju i stekle su zavidnu pednost (14:8).

Mađutim, nekoliko odličnih odbrana Jegdić, blokovi Aleksić, servisi Lazović i snažni napadi Bošković pokazali su zašto su ove devojke svetske šampionke i brzo je bilo 15:15.

Neverovatan poen osvojila je Tiajana i prvi put povela je Srbija u ovom periodu sa 20:19. Uzvratila je Dominikanska Republika sa nekoliko brzih i snažnih napada i ponovo je povela u setovima.

Nedostajalo je raznovrsnosti u napadu „plavih dama“, pa je naš rival uspeo da se odvoji na startu četvtog perioda. Grešile su i na servisu srpske odbojkašice i na 12:8 je odlučio Gvideti da umesto Ognjenović na teren pošalje Mirković.

Međutim, znatno sigurnije u svim segmentima igre bile su Dominikanke, minimalno su grešile i stekle su veliku prednost. Menjao je Gvideti, reagovao je tajm-autom, međutim situacija na terenu se nije menjala. Srbija je doživela poraz

Autor: