AKTUELNO

Uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta, kao i Grada Beograda, a pod okriljem Evropske badminton konfederacije, u Beogradu je od 18.08. do 27.08. održano Evropsko prvenstvo za juniore Beograd 2022.

Finalnim mečevima individualnog dela EJC Belgrade 2022 u kome je Evropa, u Atletskoj dvorani u Beogradu, proglasila najbolje U19 igrače badmintona  i svečanom dodelom medalja, zvanično je završen ovaj desetodnevni badminton spektakl.

Prema rečima svih učesnika, ali i svih onih koji su posetili prvenstvo, Srbija je prevazišla sva, unapred visoko postavljena, očekivanja.

Foto: Foto/Badminton Savez Srbije

Nacionalni timovi iz 37 zemalja Evrope borili se za titulu najboljih u Evropi na ekipnom delu prvenstva koje je trajalo od 18. do 22. avgusta, dok je nastavak od 22. do 27. avgusta bio rezervisan za individualni šampionat u svih pet takmičarskih konkurencija: muškarci i žene pojedinačno, muški, ženski i mešoviti parovi.

Foto: Foto/Badminton Savez Srbije

"Tokom 10 takmičarskih dana, na šest terena najbolji juniori Evrope prikazali su svu lepotu badmintona, najbržeg olimpijskog sporta na svetu. Ono što nas kao organizatore čini najsrećnijim jesu prezadovoljni gosti koji su u proseku proveli 15 dana u našoj prestonici i koji ne skrivaju svoje oduševeljenje i prelepe utiske koje su poneli iz Srbije i Beograda. U nizu fantastičnih sportskih manfestacija koje se dešavaju u Beogradu, izuzetno smo zadovoljni što su Evropsko prvenstvo i badminton značajno doprineli promociji našeg grada i Srbije", istakako je predsednik UO Badminton saveza Srbije Radomir Jovović i dodao da je jedan od prioriteta, osim sportskog karaktera, bio i da se svim učesnicima pokaže zašto Beograd i Srbija važe za sportsku zemlju i zemlju koja sa velikom ljubavlju dočekuje ljude iz celoga sveta.

Foto: Foto/Badminton Savez Srbije

Na osnovu komentara i utisaka svih učesnika, možemo sa sigurnošću reći da je Srbija dobila bar 1000 novih ambasadora, mladih ljudi, članova stručnih štabova, predsednika nacionalnih federacija, najviših zvaničnika međunarodnih federacija. Osim toga, EJC Belgrade 2022 uspeo je da što većem broju ljudi približi badminton, sport koji će uskoro proslaviti 30 godina postojanja u Srbiji, koji pruža puno benefita i dostupan je svima od sedam do 77 godina.

Osim takmičarskih dana, svi učesnici imali su priliku da provedu fenomenalno vreme izvan terena i bolje upoznaju Beograd, a organizator prvenstva, Badminton savez Srbije je uz podršku partnera takmičenja: Coca Cola Hellenic, Bambi, Tinsped, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda opravdao nadaleko čuveno srpsko gostoprimstvo.

Foto: Foto/Badminton Savez Srbije

Pohvale i čestitke stižu sa svih strana, a badminton je svojim velikim zalaganjem pokazao da prave sportske vrednosti, rad i trud uvek daju rezultat.

Najuspešnija zemlja u ekipnom delu prvenstva bila je Danska, dok su u individualnom delu takmičenja igrači Francuske poneli dve zlatne medalje u muškom singlu i konkurencijji mešovitih parova. Od ostalih zemalja, izdvajaju se još i trećeplasirane Ukrajina i Španija na ekipom, dok je među ženama najuspešnija bila Bugarka Kalajana Nabaltanova.

Foto: Foto/Badminton Savez Srbije

U konkurenciji muških parova zlatna medalja otišla je u ruke Danaca Jakoba Hua i Kristijana Faust Kjora, dok su u ženskim parovima najuspešnije bile Špankinje Nikol Karula i Lucia Rodriguez.

Foto: Foto/Badminton Savez Srbije

Autor: