AKTUELNO

Nikad nije imao pravu priliku da se dokaže u reprezentaciji. Ali, prekaljeni odbojkaš Dušan Petković se uvek odazivao pozivu svakog selektora.

Ove godine nije bio u planovima kormilara Igora Kolakovića, ali se iznenada našao na pripremama "orlova" za SP od 28. avgusta do 10. septembra u Poljskoj i Sloveniji, jer je zbog povrede morao da otkaže Dražen Luburić. I to nije prvi put da nekadašnji kapiten Crvene zvezde, koji se dokazao u Italiji i Poljskoj, pomaže državnom timu.

- Ja stvarno volim reprezentaciju Srbiju, taj takmičarski duh koji ovde vlada drugačiji je nego u klubu i sigurno je da to meni nedostaje. Godinama sam bio deo selekcije, ali nikada, osim igranja u Svetskoj ligi i Ligi nacija, nisam bio na velikom takmičenju. I to zbog toga što su na mojoj poziciji uvek bili vrhunski igrači, što je pozitivno za ekipu - ističe novi korektor italijanske Padove.

Petković je uvek stavljao tim ispred sebe. Svestan je i da pored sjajne klupske karijere zbog jake konkurencije nije mogao da dođe do izražaja u reprezentaciji...

- Nikad se nije dovodilo u pitanje da li ću se ja odazvati ili ne, samo je stvar bila koliko ima prostora za mene. U reprezentaciji nije presudan samo kvalitet, već se stavlja i akcenat na buduće generacije, tako da su raniji selektori smatrali da možda moje mesto treba da zauzme neko mlađi, da se sa njim radi kako bi sutra bio nosilac tima. To je prirodno - naglašava Petković.

Zbog silnih kadrovskih problema prihvatio je poziv Kolakovića da na početku Lige nacije predvodi podmlađenu selekciju na turniru u Kanadi. A bio je povređen...

- Svi mi imamo neke hronične probleme. Ali kako ja nisam bio u planu posvetio sam se svojoj rehabilitaciji kako bih zdrav dočekao novu sezonu. I onda sam iznenada dobio poziv, a zna se da nije lako prebaciti se za kratko vreme na takmičarski nivo. Ipak, stavio sam po strani obaveze i odazvao se. Jer, smtaram da je to moja dužnost i da nisam ništa uradio šta drugi momci ne bi uradili - kaže Petković.

Dušan ističe da imaju sjajne uslove za rad na Kopaoniku. Smatra da dobro rade, ali da će pravu ocenu rada dobiti na SP. Šampionat se igra po drugačijem sistemu. Posle grupne faze, slede nokaut utakmice od osmine finala.

- Znam samo da ne smemo nikako nikog da potcenjujemo. U odbojci je to najopasnija stvar, jer svaka ekipa može da bude jako opasna. Treba da razmišljamo prvenstveno o nama. Od početka moramo da držimo potrebni nivo kako bismo iz utakmice u utakmicu bili bolji. Realno je da u grupi ostvarimo cilj, ali i da dostignemo potrebnu formu kako bismo, kasnije, teške mečeve dočekali na pravi način - ističe Petković.

U grupi nije važno samo pobeđivati, već se i žestoko boriti za svaki poen, jer svaki detalj može da bude presudan pre nokaut faze.

- Nema mesta nikakvim kalkulacijama. To je i dobro, jer nikad nije dobro kada se kalkuliše. Treba da tražimo našu igru i da rastemo iz meča u meč. A onda smemo i treba da težimo najvišim ciljevima.

Petković je jedan od naših asova koji dobro zna kako je igrati u Poljskoj.

- Iz tog ugla biće prelepo u Poljskoj. Oni vole odbojku i uživaju u njoj, tako da mislim da će biti divno igrati tamo. Samo, ne zaboravimo da je konkurencija žestoka - kaže Petković.

Autor: