AKTUELNO

U Užicu je održan jubilarni 50. Srbija reli, najprestižnije takmičenje u automobilizmu, sa najdužom tradicijom u regionu jugoistočne Evrope.

Na ceremonijalnom startu 50. Srbija relija, koji se potom vozio u subotu i nedelju na užičkim stazama Vrelo, Duboko i Lokva, na svečanom otvaranju video porukom obratio se predsednik FIA i specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN, Žan Tod, kao i predsednik Auto-moto saveza Srbije Mirko Butulija koji je otvorio trku.

Učestvovalo je ukupno oko 40 domaćih i stranih posada - iz Bugarske i Turske, kao i posade iz Slovenije, Švedske i Gruzije. Na Centralnom gradskom trgu u Užicu proglašeni su pobednici 50.

Srbija relija, a najuspešnijima su za postignute rezultate dodeljena priznanja i pehari.

Posle dva dana vožnje, prvo mesto u genealnom plasmanu Evropskog reli trofeja pripalo je posadi iz Turske koju su činili vozač Avcioglu Orhan i suvozač Korkmaz Burcin.

Drugo mesto je zauzela je posada iz Gruzije, Plamen Staykov i Kvaratskhelia David i na trećem mestu je na ovogodišnjem reliju završila je posada iz Bugarske koju su činili Iasev Ignat i Jordanov Jordan.

U Šampionatu Srbije na 50. Srbija reliju oba dana najuspešniji je bio Ročo Gianluca i Jovan Isailovć. Na drugom mestu bili su Vladica Rabrenović i Peter Henell, dok su treću poziciju zauzeli Željko Milutinovic i Aleksandar Petričević.

50. Srbija reli ove godine se boduje za Nacionalni šampionat, šampionat Centralno Evropske Zone, Balkanski reli trofej i Evropski reli trofej.

Reli je održan u organizaciji Auto-moto saveza Srbije, Sportskog auto i karting saveza Srbije, uz podršku AMS Osiguranja i Ministarstva omladine i sporta.

Lepo vreme omogućilo je mnogobrojnoj publici da uživa u uzbudljivoj vožnji užičkim krajem, a ako izuzmemo samo povremena odustajanja posada, reli je prošao bez incidenata.

Iz sezone u sezonu, ova manifestacija dobija na značaju jer utiče na razvoj automobilizma, sporta i turizma. Daleke 1967. godine održan je prvi "YU reli". AMŠ je 1988. godine uspešno preuzeo organizaciju, a 2008. godine ovo takmičenje dobija novo ime -"Srbija reli".

#Automobil

#Užice

'