AKTUELNO

Protivnik prvog tenisera sveta u drugom kolu na Rolan Garosu po projketovanom žrebu biće Aleks Molčan, novi učenik slovačkog stručnjaka

Novak Đoković došao je sa velikim ambicijama na Rolan Garos. Namere najboljeg tenisera su jasne, želi da odbrani trofej i upiše 21. grendslem titulu. Zanimljiv protivnik čeka ga u drugom kolu, tačnije i na terenu, ali i na tribinama.

O čemu se zapravo radi? Projekcijom žreba u Parizu bi u drugoj rundi mogli da vidimo Novaka Đokovića i Marjana Vajdu, ali na različitim stranama. Posle 15 godina, 361 nedelje na prvom mestu ATP liste, 20 grendslem titula, 86 turnira, Srbin i Slovak više ne sarađuju, zvanično od 1. marta 2022. godine.

Razlozi razlaza Novaka Đokovića i Marjana Vajde posle 15 godina nisu zvanično poznati. Autor biografske knjige o Novaku Danijek Mukš spekulisao je da je problem bio nevakcinisanje Đokovića protiv kovida, što Vajda nije mogao da razume.

Foto: Tanjug AP/Alessandra Tarantino

Pod dirigentskom palicom nekadašnjeg Đokovićevog trenera sada je Aleks Molčan, 24-godišnji teniser iz Prešova. Naravno, da bi došlo do duela sa Novakom, Slovak će morati da savlada iskusnog Argentinca Federika Koriju (30) na otvaranju turnira.

Biće zanimljivo videti kako će se ponašati Novak Đoković, ali i Marjan Vajda, sada po prvi put budu na suprotnim stranama, otkada i zvanično ne sarađuju. Jasno je da slovački trener najbolje od svih zna sve vrline, ali i mane prvog reketa na ATP listi, jer su njih dvojica imali prethodnih godina više porodični, nego partnerski odnos. Novak Đoković ima svoj tim koji brine o njegovoj spremi i taktici, a čine ga kondicioni stručnjak Marko Paniki, fizioterapeut Ulises Badio i prvi trener Goran Ivanišević.

Šampion Rolan Garosa Novak Đoković otvara turnir protiv Japanca Jošihita Nišioke, 94. na svetu, protiv kojeg ima dve pobede. Ako prođe prvu i drugu rundu, u trećoj ga prema projekciji žreba čeka Amerikanac Dženson Bruksbi, a u osmini finala bolji iz duela Argentinca Dijega Švarcmana i Bugarina Gregora Dimitrova. U četvrtfinalu protivnik će mu biti Španac Rafa Nadal, u polufinalu njegov zemljak Karlos Alkaras, a u finalu Grk Stefanos Cicipas.

Naravno, sve ovo treba uzeti sa rezervom jer niko ne može da predvidi ko će proći, a ko ispasti pre završnice, na uvek neizvesnom Rolan Garosu. Drugi grendslem u sezoni počinje u nedelju 22. maja i trajaće do 5. juna kada će biti igrano finale muškaraca.