AKTUELNO

Slavni nemački teniser Boris Beker biće premešten iz zloglasnog zatvora u kom se trenutno nalazi i kaznu će služiti u drugom zatvoru sa manjim obezbeđenjem, s obzirom da zločin za koji je optužen nije nasilne prirode, prenose engleski mediji "Dejli Mejl" i "Miror".

Beker se trenutno nalazi u zatvoru kategorije B "HMP Vandsvort", koji se nalazi na samo 3,5 kilometara od Centralnog terena Vimbldona, gde je Beker osvojio tri grend slem titule.

Zbog utaje poreza i neprijavljivanja 2,5 miliona evra, kako bi izbegao plaćanje dugova, osuđen je na dve i po godine zatvora.

Međutim, prema novim informacijama koje stižu iz Engleske, Beker bi umesto dve i po godine, mogao da odsluži 10 meseci u zatvoru u koji će biti prebačen, kao i da ostatak kazne odsluži u kućnom pritvoru sa električnom nanogicom.

Trenutno u zatvoru u kom se nalazi Beker su na snazi kovid restrikcije, pošto svaki novi zatvorenik mora da prođe period od sedam do deset dana izolacije.

Foto: Tanjug AP/Peter Klaunzer

Kada prođe period izolacije, Beker će napustiti ovaj zatvor i biti premešten na drugu lokaciju gde će "odležati" tih 10 meseci pre nego što bude prebačen u kućni pritvor sa nanogicom.

Najveći zatvor u Velikoj Britaniji primio je svog verovatno najslavnijeg gosta pošto je osuđen na dve i po godine zatvora zbog pronevere, a pola tog vremena mora da provede iza rešetaka.

Beker je osuđen zbog skrivanja imovine i kredita vrednih 2.500.000 funti kako bi izbegao plaćanje dugova.

Kako pišu nemački mediji, Beker u zatvoru nema nikakve privilegije bez obzira na slavu, a tamošnji novinari otkrili su kako je izgledala Bekerova prva noć u zatvoru.

- Smeo je da obavi samo jedan telefonski poziv, objavio je "Bild", tvrdeći da Bekeru neće biti lako u zatvoru sa rigoroznim pravilima i zatvoru poznatom po svojim zastrašujućim čuvarima.

- Reč je o Viktorijanskom zdanju starom oko 170 godina koje ne slovi za baš mesto na vrhunskom higijenom. Tu je baš mnogo prljavštine, pacova... Uslovi ispod svakog nivoa. U ovom objektu zatvorsku kaznu trenutno izdržava čak 1.300 ljudi - prenosi Dejli Mejl.

Beker je trenutno u samnici, ali će u narednom periodu biti prebačen u ćeliju gde će imati cimere, a tamo ga čeka izuzetno nizak nivo higijene.

Vandsvort je na vrhu liste incidenata u zatvorima u Velikoj Britaniji, a čuvari reda u proseku četiri puta dnevno upotrebe silu. Obračuni među zavorenicima su gotovo svakodnevni.