AKTUELNO

Tenisku savez Belorusije u saopštenju pominje i stav Novaka Đokovića na ovu odluku "Ol Ingland Kluba"

Beloruski teniski savez u petak je izdao saopštenje u kojem kategorički osuđuje odluku organizatora Vimbldona da suspenduje beloruske i ruske tenisere sa ovogodišnjeg takmičenja u Londonu.

- Ovakvi destruktivni postupci ni na koji način ne doprinose rešavanju sukoba, već samo podstiču mržnju i netrpeljivost na nacionalnoj osnovi - kaže se, između ostalog, u objavi na sajtu ove organizacije.

Beloruski Teniski savez poručuje da je "apsolutno politizovane odluke dovode ceo ovaj sport do globalne destabilizacije".

Foto: Unsplash.com

- ATP i WTA su već oštro kritikovali odluku da se sportisti uklone sa turnira, odluku su osudili i istaknuti sportisti poput Novaka Đokovića i Martine Navratilove - podsetili su Belorusi na stav najboljeg svetskog tensiera na ovu temu. - Odluka je u suprotnosti sa zajedničkim stavom međunarodnih teniskih organizacija koje su omogućile igračima Belorusije i Rusije da u pojedinačnim takmičenjima budu u neutralnom statusu. Očigledno je razlog za tako tešku odluku bio direktan pritisak britanske vlade, na primer, izjave ministra sporta Najdžela Hadlstona o potrebi da se beloruskim i ruskim teniserima dozvoli učešće na turniru tek nakon potpisivanja specijalne deklaracije koja osuđuje specijalnu operaciju i daje garancije da sportisti ne podržavaju trenutnu vlast u svojim zemljama i da ne dobijaju javna sredstva - poručuju iz TS Belorusije.

- Pritisak i diskriminacija po nacionalnoj osnovi od strane britanske vlade, koja istovremeno široko propagira borbu protiv rasizma, pokazuje politiku dvostrukih standarda koju rukovodstvo zemlje primenjuje prema sportistima Belorusije i Rusije.