AKTUELNO

Očekuje se zvanična potvrda, ali sve su prilike da ćemo Novaka Đokovića ipak gledati na turniru koji je osvajao devet puta.

Već mesec dana glavna vest u tenisu je obavezna vakcinacija tenisera pred Australijan open, a posebno se priča o Novaku Đokoviću za koga se spekuliše da nije imunizovan, što srpski as ne želi da potvrdi ili demantuje.

Zbog haotične situacije najavio je da možda neće učestvovati u Melburnu, iako bi tamo imao šansu da postane najveći ikada, međutim sada možda dolazi do promene situacije. Procurio je mejl koji otkriva da Đoković možda i neće morati da bude vakcinisan pred učešće na Australijan openu.

Foto: Tanjug AP/John Minchillo, Seth Wenig

O čemu se radi? WTA je poslao i-mejl teniserkama u kojima ih je obavestio da će i vakcinisane i nevakcinisane takmičarke moći da igraju u Melburnu, ali pod drugačijim uslovima.

Naime, svi mogu da dođu u Australiju bilo kada posle 1. decembra uz potvrdu o vakcinaciji i neće morati da idu u karantin, dok će oni bez toga - morati da budu dve nedelje u karantinu i imaće ograničeno kretanje. S obzirom na to da se ovo pravilo odnosi na teniserke, jasno je da će isti status imati i teniseri.

Ujedno, to znači i da nas čekaju slična pravila kao prošle godine kada su svi teniseri koji su dolazili na Australijan open morali da provedu dve nedelje u karantinu, uz izlaske na trening, samo se ovoga puta to odnosi na nevakcinisane.

To je odluka vlasti države Viktorije koja bi uskoro trebalo da bude zvanična.

Naravno, ovo nije i potvrda da će Novak Đoković učestvovati na Australijan openu, ne znamo da li mu se uopšte dopada ideja u dvonedeljnom karantinu posle koga bi možda bio u lošijoj formi od svojih protivnika, međutim sada zna da postoji i ova opcija ako želi da učestvuje na prvom grend slemu sezone.

Foto: Tanjug AP/Lee Jin-man

"Voleo bih kada bi se igrači malo više udružili, da li kroz PTPA ili nešto nezavisno ili kroz ATP ili VTA, samo da na neki način i mi budemo relevantni u nekom procesu odlučivanja. Sada, osećam da se igrači uopšte ne pitaju ni za šta. Što se ne razlikuje mnogo od prošlosti kako su se stvari radile, ne samo za Australiju nego uopšte za mnoge drue turnire, da ne ulazim sada u detalje. Ne znam da li ću ići u Australiju, ne znam šta se dešava. Trenutno, situacija uopšte nije dobra", zaključio je nedavno Novak Đoković u intervjuu za Blic.

Australijan open se igra od 17. do 30. januara 2022. godine.

#Novak Đoković