AKTUELNO

Čelni ljudi Svetske zdravstvene organizacije veruju da će se Olimpijske igre ovog leta održati u Japanu, jer se mnoge odluke o njihovom formatu mogu doneti samo u poslednjem trenutku zbog nepredvidivih rizika od pandemije korona virusa.

- Nadamo se da će se Olimpijada održati - rekao je direktor programa SZO za vanredne situacije, Majk Rajan na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da je ohrabrujuće što se procenat pozitivnih slučajeva kovida 19 u Japanu stabilizuje i što su vlasti primenile vrlo sistematičan pristup u upravljanju ovim rizikom.

Dodao je i da veruje da će Tokio doneti takve odluke u organizovanju Igara kojima će se istovremeno ograničiti socijalni kontakti kojima bi se širio virus.

- Neke odluke, poput broja gledalaca, mogu se doneti samo neposredno pre otvaranja Igara na osnovu brojeva novih slučajeva kovida 19, a poznato je da je Japan već saopštio da će gledaocima iz inostranstva biti zabranjeno prisustvo i da bi i cela manifestacija mogla da se održi bez publike - dodao je Rajan.

Japan je produžio vanredno stanje u Tokiju i još nekoliko prefektura do kraja maja kako bi se zaustavio nagli porast zaraze koronavirusom, ali premijer Jošihide Suga ponovio je da je i dalje moguće da se Olimpijske igre održe od 23. jula, kako je planirano.