AKTUELNO

Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Organizacioni komitet Igara u Tokiju, lokalne vlasti Tokija i zvaničnici Vlade Japana održali su sastanak na kome su usvojene dodatne sigurnosne mere radi zaštite svih učesnika OI od zaraze virusom korona.

Kako je saopštio Olimpijski komitet Srbije (OKS), organizatori su još ranije dostavili svim učesnicima Igara opširan dokument pod nazivom "Knjiga pravila - Vaš vodič za sigurne i bezbedne Olimpijske igre u Tokiju", u kojem su do detalja opisane mere zaštite od zaraze virusom korona, koje će biti sprovedene tokom trajanja Igara.

Dodaje se da je ovaj dokument sada dopunjen novim setom mera, koji je dogovoren i koji će dodatno povećati sigurnost sportista i ostalih učesnika Igara.

Nove mere koje su poznate jeste da su svi učesnici Igara obavezni da urade dva testa na prisustvo virusa COVID-19 pred polazak u Tokio.

Sportisti i oni koji su u stalnom bliskom kontaktu sa njima biće testirani svakoga dana, svi ostali učesnici Igara biće testirani svakodnevno u prva tri dana po dolasku u Japan.

Nakon prva tri dana takođe će često biti testirani, u zavisnosti od njihove uloge u organizaciji i frekventnosti kontakta sa sportistima.

Svi učesnici Igara moraće da svoje aktivnosti obavljaju striktno po planu aktivnosti koji su ranije prijavili.

Takođe, obavezna je distanca od minimum jednog metra u odnosu na sve druge učesnike koji su u tom momentu u Japanu duže od 14 dana, kao i u odnosu na stanovnike Japana.

Kako se navodi, svi učesnici moraće striktno da koriste namenski prevoz posebno obezbeđen za učesnike igara, zabranjena je upotreba javnog prevoza.

Svi učesnici Igara za svoju ishranu moraju koristiti lokacije gde se poštuju posebne mere zaštite od zaraze virusom COVID-19, uključujći mesta takmičenja, restorane u smeštajima ili u njihovim sobama koristeći usluge dostave obroka direktno u sobu.

Kao "blizak kontakt" smatraće se boravak od 15 minuta i duže u prisustvu osobe kojoj je potvrđena infekcija virusom COVID-19, bez maske i sa distancom manjom od jednog metra, a ovo se posebno odnosi na kontakt u zatvorenom prostoru kao što su hotelske sobe i prevozna sredstva. Ovi slučajevi biće registrovani od strane japanskih zdravstvenih vlasti.

Knjige pravila za sportiste, novinare i članove delegacija sadrže setove mera zaštite od infekcije virusom, koje će se primenjivati na Olimpijskim igrama, a ovi dokumenti izrađeni su na osnovu naučnih činjenica i iskustva koja nam je do sada pružila pandemija virusa COVID-19.

Uz obavezne mere kao što je nošenje maske, održavanje distance i lične higijene, dodate su i nove koje se baziraju na iskustvima koja su dobijena organizacijom sportskih događaja tokom pandemije, navodi se u zajedničkom saopštenju svih partnera.

#Olimpijske igre

#mere