AKTUELNO

Pre dva dana Mario Ančić je proslavio 37. rođendan.

Čuveni bivši hrvatski teniser bio je svojevremeno sedmi na svetu, razbijao je Federera, osvojio Dejvis kup i bronzu na Olimpijskim igrama, a onda je morao da se povuče zbog mononukleoze.

Od 2013. godine živi i radi u SAD. Prvo je radio u pravnoj službi NBA lige, a sada obrće milione na Vol stritu.

Rođeni Splićanin je već sa sedam godina počeo da trenira tenis, verovatno pod uticajem starijeg brata Ivice, koji je trenirao taj sport. Bila mu je predviđana velika karijera, po matrici sugrađana Nikole Pilića ili Gorana Ivaniševića, što se i obistinilo. Pri tom, Mario je morao da sluša mamu koja je postavila jedan uslov za bavljenje sportom - mora da bude odličan u školi.

Sa 16 godina je igrao finala u juniorskoj konkurenciji na US Openu i Vimbldonu. Igrao je i na Olimpijskim igrama u Sidneju dubl sa Goranom Ivaniševićem, od koga je najviše i učio.

U seniorski tenis je ušao 2002. godine i već te godine na Vimbldonu priredio jednu od najvećih senzacija. Protivnik u prvom kolu mu je bio veliki Rodžer Federer. Mnogi su se pitali nije li upisan pogrešan rezultat jer je Ančić sa 3:0 ispeglao Federera na centralnom terenu. Postao je tako prvi debitant koji je pobedio na centralnom terenu još od Bjorna Borga i 1973. godine.

Sa Ivanom Ljubičićem je 2004. godine na Olimpijskim igrama u Atini osvojio bronzu u dublu.

Naredne, 2005. godine doneo je Dejvis kup Hrvatskoj u petom meču u Slovačkoj. Već 2006. dospeo je u teniski vrh, popeo se na sedmo mesto na ATP listi.

Dolazi 2007. godina u kojoj se Ančiću prognozira prvo mesto na ATP listi. Umesto toga šok!

Ančić je u februaru savladao Nemac Tomija Hasa, ali je posle meča osetio izuzetnu slabost. Lekarski nalazi su otkrili lakši oblik mononukleoze izazvane Epštajn-Barovim virusom. Morao je nekoliko meseci da leži u krevetu.

Pokušao je da se vrati u nekoliko navrata, ali se organizam brzo umarao. Konačno, 2010. je pokušao poslednji put. Na mastersu u Indijan Velsu je izgubio od Rafaela Nadala, što mu je bio poslednji meč u karijeri.

Mario Ančić je morao da se oprosti od tenisa u 27. godini života. Sa suzama na oproštajnoj konferenciji za medije.

I da, kao mnogi padne u depresiju, Ančić se okrenuo drugom životu. Diplomirao je pravo u Splitu, pripravnički staž odradio u Zagrebu, a zatim se preselio u SAD gde je 2013. godine magistrirao na Kolumbusu. Samo dve godine kasnije odbranio je doktorat.

Od 2013. godine je radio u pravnoj službi NBA lige, a 2015. godine se preselio na Vol strit, gde je počeo da radi kao investicijski bankar i počeo da barata milionskim iznosima.

Tenisu se vratio na drugi način. Zajedno sa Andre Agasijem je 2017. godine bio Đokovićev trener na Vimbldonu. Inače su jako dobri prijatelji, o čemu je Ančić pričao.

- Ponekad odigram nekoliko gemova i mogu vam reći da nisam loš, ali činjenica da radim puno radno vreme menja dosta toga. Baš sam pred prošlogodišnji Indian Vels i US Open malo sparirao Đokoviću, a neki navijači pitali su me razmišljam li o povratku. Zabavno je zaigrati s prijateljem pre njegovih velikih mečeva. Osim s Novakom, prijatelj sam s još nekolicinom igrača na Turu - rekao je Ančić.

#Mario Ančić