AKTUELNO

Za krivična dela koja im se stavljaju na teret propisane su kazne i do 12 godina zatvora.

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra Veritas Savo Štrbac je govoreći o napadu na vaterpoliste Crvene zvezde u Spliti istakao da nije reč o huliganstvu, već o zločinu iz mržnje.

- Međutim, da bi neko napravio ovakav zločin iz mržnje, kako su ga Hrvati kvlifikovali, on mora biti i huligan – zaključio je Štrbac koji ukazao na veliki broj događaja protiv Srba koji su entinički motivisani od početka 2019. godine.

Kako je dodao, ovo je jedan od drastičnijih slučajeva jer su napadnuti sportisti.

Štrbac je istakao da je pozitivno to što je hrvatska policija promptno reagovala, te su dve osobe zdržane u pritvoru, a jedan mladić je pušten da se brani sa slobode.

Prema njegovim rečima, dvojica koja su zadržana u pritvoru osumnjičena su za razbojništvo iz mržnje i predviđena je kazna od tri do 12 godina zatvora, a mladiću koji je pušten delo za koje se sumnjiči je kvalifikovano kao nanošenje teške telesne povrede iz mržnje.

Štrbac je, međutim, istakao da je reč o mladim ljudi od 25 i 23 godine koji nisu zapamtili rat, te nije jasno zbog čega imamo generaciju omladine u Hrvatskoj koja je mnogo više ostrašćena i mnogo više mrzi Srbe nego prethodna generacija.

- Ova omladina je plod višedecenijske indoktrinacije od svih segmenata društva u mržnji prema svemu što je srpsko – istakao je Štrbac.

Foto: TV Pink Printscreen

Generalni sekretar Vaterpolo saveza Srbije Nemanja Marijan je istakao da ovde nije reč o navijačima, već od vaterpolistima koji su bili u svojoj radnoj uniformi što je slučaj uvek kada negde gostuju.

- Zadovoljni smo brzom reakcijom policije. Nadam se da se neće završiti na tome i da će počinioci iti drastično kažnjeni u skladu sa zakonom – dodao je Marijan.

Kako je napomenuo, vaterpolisti Crvene zvezde samo žele da se stavi tačka ovo i da nastave sa profesionalnim obavezama.

#Napad

#Split

#vaterpolo

'