AKTUELNO

Proleće je idealan period za raspremanje kuće, ali i garderobera. Kao što vidite iz naslova, danas smo rešili da vam bar malo olakšamo taj zadatak, tako što ćemo vam otkriti savete Mari Kondo, dame koja se proslavila romanom Magija pospremanja, prodatim u više od 10 miliona primeraka širom sveta. Pozivamo vas da ostanete sa nama i u nastavku, jer verujemo da ste na pravoj adresi, te da će vam ono što pročitate služiti.

1. Izvadite garderobu na pod

Mari Kondo smatra da je ovo neophodan korak ukoliko želite da steknete preglednost i bolji uvid u to šta se sve nalazi u vašem garderoberu. Na taj način će vam biti lakše da odredite šta je od odeće dobro da zadržite, a šta ne, i time oslobodite deo prostora.

2. Zadržite samo onu odeću u kojoj se osećate lepo

Nakon prvog koraka, sledi onaj još važniji, a to je da razmislite koji komadi unose radost i poletnost u vaše kombinacije, odnosno suprotno, čine da se osećate ravnodušno. Naravno, ključ je u tome da svu odeću koja spada u drugu kategoriju uklonite iz garderobera. Možete je odneti na reciklažu, pokloniti, ili čak prodati…

3. Zahvalite se na odeći koju više nećete nositi

Svaki odevni komad u ormaru, ima svoju ulogu, te čak i kada je vreme da ga se rešite, izrazite zahvalnost. U pitanju je sitnica, ali određena garedoba nam je pomogla da uvidimo šta nam ne stoji, ili učinila da na drugačiji način posmatramo kupovinu.

4. Grupišite garderobu prema vrstama

Japanci se služe jednostavnom metodom, a to je razvrstavanje po kategorijama i potkategorijama, te urednim slaganjem. Neka vam gornji delovi budu u jednom delu ormara, donji veš i čarape u drugom, torbe u trećem, i tako redom…

5. Izbegavajte gomilanje kućne odeće

Ova dama smatra da ono što ne bismo poneli kada izlazimo napolje, ne treba da nosimo ni u kućnom izdanju. Ona savetuje čitaoce da oblače odeću koja nam donosi radost, a ne onu koja je u lošem stanju.

6. Pažljivo složite garderobu

Ovaj korak važan je iz više razloga. Naime, sprečavate da se odeća nepotrebno gužva, zatim ne oštećujete tkaninu i štedite prostor. Važno je da pokažete da vam je stalo do svakog komada i da ga tretirate sa ljubavlju i zahvalnošću.

7. Obratite pažnju čak i na čarape

Većina nas ima običaj da čarape slaže u lopticu, međutim Mari Kondo smatra da taj način, ne samo da zauzima više prostora, već ih može i oštetiti. Bolja tehnika je da ih presavijete i odložite na svoje mesto.

8. Ne razvrstavajte garderobu sezonski

Mari Kondo zastupa stav da se izuzev kaputa, kupaćih kostima i zimskih kapa ne treba voditi sezonskim odlaganjem garderobe. Kao glavni razlog navodi činjenicu da su se uslovi u stanovima promenili, pa imamo klime i grejanje, tako da je garderoba uvek na sigurnom.

9. Skinite sve etikete

Za kraj, ova dama poručuje da tek kad skinemo etikete, dobijamo osećaj da nam kupljena odeća pripada. Iako postoje osobe koje ne vole da ih uklone, jer onda neće moći potencijalno da prodaju te komade po punoj ceni, potrebno je da novoj odeći pružimo toplu dobrodošlicu.

#Garderoba

#moda

#slaganje

'