AKTUELNO

Oni koji neutešno pate zbog propale ljubavi, možda za to imaju biološki razlog. Novo istraživanje mozga sugeriše da je prevladavanje ljubavne boli slično borbi sa zavisnošću, piše Livescience.

Studija je jedna od prvih koja istražuje mozak osoba koje su nedavno doživele ljubavni brodolom i imaju problema kako s time da se pomire.

Naučnici su utvrdili da muškarci i žene slomljenog srca, gledajući fotografije bivših partnera, aktiviraju regije u mozgu povezane s nagradom, zavisnošću, kontrolom osećanja, osećajem vezanosti i fizičkim bolom i tugom.

Foto: Pixabay.com

Rezultati možda razjašnjavaju zašto je nekim ljudima teško preboleti prekid i zašto se, u nekim slučajevima, ljudi ponašaju ekstremno, uhode partnere, ubiju ih, počine samoubistvo. "Romantična ljubav je zavisnost", kaže autorka studije Helen E. Fišher, biološki antropolog sa univerziteta Rutgers koja se bavi ljubavlju, prenosi Nedeljnik.

- To je snažna, divna zavisnost kada sve ide dobro, ali prestrašna zavisnost kada stvari krenu loše. Naučnici spekulišu da odgovor mozga na ljubavno odbijanje ima evolucijsku osnovu. Delovi mozga odgovorni za romantičnu ljubav nastali su pre puno miliona godina da bi se naši preci mogli fokusirati da, sa samo jednom osobom u isto vreme, počnu proces razmnožavanja - kaže Fišer.

On dodaje kad je vaša ljubav odbijena, izgubili ste najveću nagradu u životu, a to je partner za stvaranje potomstva, a kad nas ostavi osoba koju još volimo, sistem mozga se aktivira na način da nam pokušava pomoći da vratimo voljenu osobu pa se na nju fokusiramo, čeznemo za njom i pokušavamo je opet pridobiti.

Foto: Unsplash.com

Svi učesnici studije bili su u vezi prosečno dve godine, a dva meseca su prošla od prekida. Na "Passionate Love Scale" meren je intenzitet njihovih osećanja. Pokazalo se da je gledanje slike bivše ljubavi stimulisalo regiju mozga koja je uključena u motivaciju i nagradu. Prethodne studije su pokazale da je to regija aktivna kod ludo zaljubljenih ljudi.

Ima smisla, ako ste srećno ili nesrećno zaljubljeni, još uvek ste zaljubljeni. Studija pokazuje da se aktiviraju i druge dve regije mozga koje su povezane s intenzivnom zavisnošću od kokaina i cigareta te je zabeležena pojačana aktivnost u regijama mozga odgovornima za fizički bol i tugu.

Naučnici su došli i do nekih dobrih vesti u vezi sa onima koji su odbačeni, čini se da vreme leči. Što je više vremena prošlo od prekida, bilo je sve manje aktivnosti u regiji mozga povezanoj sa vezanošću.

Autor: Pink.rs

#Raskid

#Veza