AKTUELNO

Poslušajte ove savete i sprečite stanje ukočenosti i bolova u zglobovima i mišićima.

Dešava li se da vas iznenada prožima bol u leđima, da se osećate ukočeno, tromo, pa i bezvoljno nakon čitavog dana provedenog u sedećem položaju? Da li se po dolasku kući osećate premoreno da se posvetite deci i partneru/partnerki? Koliko god voleli ili ne voleli posao koji radite, on vam omogućava da obezbedite egzistenciju sebi i svojoj porodici. Bilo da provodite vreme na nogama, vozite automobil ili pak sedite za kompjuterom, zajedničko vam je psihofizičko zamaranje, kao i činjenica da dosta sati dnevno provedete u nepravilnom položaju. Verujte da je lako i da svako od nas može pronaći malo vremena, jer je u pitanju naše zdravlje. Sledi nakoliko saveta koji vam mogu pomoći da odmorite kičmu, oči i noge tokom posla:

Foto: Pixabay.com

- Svako jutro kad ustanete, pre nego što počnete da se spremate, dobro se istegnite. Osim što ćete u dan ući orniji i spremniji za rad, na najzdraviji način ćete pokrenuti svoje kosti i mišiće.- Ne prejedajte se na pauzi za ručak, to će vas utromiti i još više i opustiti tako da potpuno zaboravite na položaj tela. Da ne spominjemo što će i kvalitet vašeg rada opasti. Bolje je jesti manje, a češće. Neka to budu laganiji obroci. - Ukoliko non-stop gledate u monitor, zaštitite zdravlje očiju tako što ćete se zagledati u daljinu i fokusirati objekat, drvo ili park. Na taj način, vežbate očni mišić i sprečavate da vas nakon više sati neprekidnog gledanja u ekran boli glava.

Foto: Pixabay.com

- Ukoliko osetite bol u predelu leđa, naprskajte Zglobex Sprej na bolno mesto i osetićete trenutno olakšanje. Zglobex sprej fizioterapeuti preporučuju sportistima i osobama koje previše vremena provode u lošem položaju, predugo sedeći za kompjuterom ili pak, osobama koje predugo stoje.

- Da biste pokrenuli cirkulaciju, ako previše sedite, ustanite i prošetajte po kancelariji. Ako sa druge strane, previše stojite, s vremena na vreme sedite na par minuta, kako biste sprečili oticanje nogu i širenje krvnih sudova.

- Pijte više vode, a smanjite količine kafe, sokova, energetskih pića. Ponekad iz dosade ili samo da bismo kolegi pravili društvo, popijemo više kafe nego što bi trebalo. Ako vam se kafa ne pije, nemojte je uzimati. Naročito na prazan stomak. Umesto nje, bolje pijte vodu ili limunadu bez šećera.

Foto: Tanjug

Kako da održite pravilan položaj tela i sprečite bolove u zglobovima i kostima, pročitajte više OVDE.

#Posao

#Zdravlje

'