AKTUELNO

Sigurno će vam ovi saveti biti od pomoći.

Perut je jedan od najčešćih problema s kojima se i žene i muškarci svakodnevno susreću.

Osim što izgleda vrlo neuredno, izuzetno je teško sakriti tragove peruti, i to bilo kojom frizurom. Ipak, uz malo truda i stručnih saveta, i ovaj problem je rešiv.

Dermatolog specijalizovan za teme glave Dominik Burg otkrio je koje korake morate preduzeti kako biste se rešili peruti.

1. Zamenite šampone prepune hemikalija prirodnim

Burg savetuje da šampone koji sadrže sulfate i silikone zamenite onima na što prirodnijoj bazi. Pokušajte temenu pružiti što više hidratacije prirodnim uljima poput ulja jojobe i lavande kako biste ga nahranili i zaustavili lučenje nepotrebnog sebuma koji stvara idealno stanište za perut.

2. Perite kosu najviše tri puta nedeljno

Svakodnevno pranje kose preterano isušuje vlasište i pogoduje intenzivnom stvaranju peruti. Burg ističe kako ne biste smeli da perete kosu više od tri puta nedeljno jer jedino tako možete uticati na smanjenje količine peruti.

3. Nemojte nanositi regenerator na teme

Kako biste sprečili začepljenje pora na temenu, prilikom pranja kose preskočite nanošenje regeneratora na teme. Začepljene pore na temenu pogoduju raznim upalama, što uzrokuje ljuštenje temena i pojavu peruti.

4. Pojačajte unos vitamina

I temenu je potrebna određena hrana kako bi normalno funkcionisalo i bilo zdravo. Ako imate problem s peruti, dr. Borg savetuje da obogatite ishranu vitaminima A i C, omega 3 masnim kiselinama, cinkom, gvožđem i biotinom. Ako smatrate da ne unosite dovoljnu količinu navedenih sastojaka hranom, bilo bi odlično kada biste na dnevnoj bazi počeli koristiti suplemente.

#Kosa

#Lepota

'