AKTUELNO

Češka i Slovačka - više ne žive u zajednici, ali i dalje slave veliku godišnjicu u velikom stilu.

Kakav razvod?

Njihovo slavlje povodom ujedinjenja izgleda kao ogromna žurka u kojoj su se dve osobe spojile da proslave godišnjicu venčanja i pozovu gomilu ljudi, iako svi znaju da su se pre 25 godina razveli.

Foto: Pixabay.com

28. oktobra obeležena je godišnjica Republike Čehoslovačke rođene iz Prvog svetskog rata 1918. godine. Sporazumno su se razvele 1993. godine, ali to nije razlog da ne slave to što su decenijama živele u zajednici. I dalje su bogate turistima, Češka doduše više nego Slovačka, ali pogledajte koje destinacije bivše supružnice Slovačke treba da posetite nekad u životu.

Za Prag vam nije potrebno nikakvo upoznavanje. Odlično izgleda, nije previše skup, popularan je i uvek ćete imati gde da odsednete. Obiluje istorijom i odličnim pivom, pa je tako idealan grad za sve zaljubljenike u kaldrmu i staru arhitekturu.

Ali bivša žena Praga, Bratislava – potpuno drugačija. Nije teško shvatiti zašto su raskinuli. Galerije, prodavnice, barovi, sjajni restorani, butik hoteli i malo moderniji i šareniji izgled grada. Suprotnosti.

Međutim, ima još mnogo toga što treba videti u Slovačkoj, osim Bratislave. Iako je jedva nešto veća od polovine Češke, ima mnogo toga da ponudi.

Foto: Pixabay.com

Na primer, u planinskoj regiji Tatre osuđeni ste na izolaciju, a upravo je to raj za divlji život Slovačke.

A onda sneg i led! Ne samo što ima prelepe planine koje su dovoljno velike i raznovrsne, već i sjajne ski-destinacije. Planina Paradise jedna je od poznatijih za skijanje, a sedmodnevni boravak u mestu Strbske Pleso ili negde na planini Jasna koštaće vas oko 800 evra sa sve avio-prevozom, ski-pasom i opremom.

Obavezno obiđite i tradicionalne slovačke kućice u rezervatu Čičmani.

Vratite se u vremenu u srednjovekovnoj tvrđavi Bardejov, koja je i pod zaštitom Uneska.

Divite se najvećoj crkvi u Slovačkoj u Košicama St. Elizabeth Minister, koja je izgrađena u zapadnom gotičkom stilu arhitekture između 1380. i 1477. godine.

Vozite se podzemnom rekom Stiks na jugozapadu Slovačke, koja se nalazi u pećini. Tu se takođe nalazi preko 1.500 slepih miševa koje ćete možda uspeti da vidite kako se kriju u impresivnim stalaktitima i stalagmitima u pećini.

Slovaci obožavaju da piju čaj i imaju gomilu tvrđava i zamkova. Spojite ovo dvoje i dobili ste Tea House u zamku Zvolen. Prava atmosfera za ispijanje čaja.

#Putovanja

#Češka

'