AKTUELNO

Saznajte pet načina koje će vaše srce održati zdravim i jakim.

Vaše srce stvara ritam vašeg života, koji dobuje između 60 i 100 puta u minuti - ukupno do 144.000 puta dnevno! Međutim, uprkos svojoj važnosti, često zanemarimo da se pobrinemo za ovaj čudesan organ koji je od vitalne važnosti za naš život. Realnost je da su kardiovaskularne bolesti “ubica broj jedan”. Dobra vest je da postoji niz koraka koje možete preduzeti da biste poboljšali zdravlje svog srca.

1. Kontrolišite svoj krvni pritisakVisok krvni pritisak povećava vaš rizik od srčanog udara, jer može izazvati aterosklerozu ili nastanak plaka u vašim arterijama, što bi moglo na kraju blokirati protok krvi. Visok krvni pritisak ne mora da ima signale upozorenja, tako da ga redovno proveravajte, i kada ste potpuno zdravi. Jedno visoko očitanjavanje nije alarmantno, ali ako vaš pritisak bude konstantno preko 120/80, to je znak za oprez.Ako se krvni pritisak podiže, možete pokušati da ga smanjite smanjenjem stresa, zdravom ishranom, vežbanjem, smanjivanjem unosa natrijuma i izbacivanjem alkohola.

Foto: Pixabay.com

2. Upravljajte holesterolom i trigliceridimaPraktikujte da jednom u dve godine uradite lipidni test, koji meri nivoe “dobrog” holesterola (HDL), lošeg holesterla (LDL) i triglicerida (telesne masti).Visok nivo triglicerida u kombinaciji sa niskim HDL-holesterolom, ili visokim LDL- holesterolom, povezan je sa aterosklerozom.Ako vaša porodica ima istoriju srčanih oboljenja, možda ćete biti genetski skloni visokom holesterolu, koga ćete izbeći ako izbacite iz ishrane namirnice sa velikom količinom zasićenih masti, kao što su govedina, jagnjetina, svinjetina, maslac ili punomasno mleko. Za razliku od ovih “loših” masti, polinezasićene i mononezasićene masti mogu stvarno poboljšati kvalitet vašeg holesterola. Dodajte ribe, masline, avokado, orahe i biljna ulja u vašu ishranu za vaše zdravije i jače srce.

3. Održavajte zdravu težinuGojaznost opterećuje srce povećanjem količine rada potrebnog za pumpanje krvi kroz vaše telo. Adipozno tkivo, poznato kao masnoća, takođe inicira nastanak plaka oko vaših arterija, povećavajući rizik. Ako je vaš indeks telesne mase (BMI) 30 ili više, razmotrite plan koji će vam pomoći da izgubite dodatne kilograme.Gubitak masti zahteva mnogo vremena i napora, ali imati podršku koja može pomoći je takođe važno. Pre nego što počnete sa bilo kojom dijetom, obratite se nutricionisti za savet kako zdravo smršati i primenite ga.

4. Redovno vežbajteFizička aktivnost može znatno poboljšati zdravlje vašeg srca. Vežbanje može ojačati srčani mišić, zadržati težinu pod kontrolom i smanjiti stres. Lekari preporučuju najmanje 30 minuta umerene vežbe 5 dana nedeljno.Nije važno šta radite, sve dok se krećete i tako ojačavate srčani mišić. Ako ne volite zumbu ili džogiranje, probajte ples, košarku ili plivanje. Ili jednostavno izađite u brzu šetnju. Kada počnete da vežbate, polako produžavajte trening vremenom. Proverite sa svojim lekarom koji vid vežbanja bi bio najbolji za vas.

5. Prestanite sa pušenjemPored ostalih nedostataka, pušenje šteti unutrašnjoj površini krvnih sudova, jer dovodi do ateroskleroze. Međutim, bez obzira koliko dugo pušite, nikad nije kasno da odustanete. Prema statistici, nakon samo 20 minuta prestanka pušenja, vaš krvni pritisak će se vratiti u normalu, nakon 3 meseca povećava se funkcija pluća, a nakon jedne godine rizik od srčanih bolesti se smanjuje za pola.

Foto: Pixabay.com

Znaci srčanog udara Bez obzira da li imate faktore visokog rizika ili ne, svi trebaju znati znake ranog upozorenja srčanog udara. Imajte na umu da se znaci mogu razlikovati u zavisnosti od pola.Kod muškaraca tipični znaci srčanog udara uključuju:• Bol u grudima• Glavobolju ili zubobolju• Kratak dah• Povraćanje• Bol u stomaku• Hladan znoj• Gubitak svesti• Bol u ruci• Bol u leđima• Opštu malaksalost

Kod žena tipični znaci srčanog udara uključuju:• Bol u grudima• Bol u glavobolju, vratu ili vilici• Bol u ruci• Bol u stomaku• Povraćanje• Kratak dah• Opšta slabost• Hladan znoj• Umor

Žene imaju manje “tipične” simptome od muškaraca. Veća je verovatnoća da će osećati teškoću disanja, pritisak u stomaku ili opštu slabost bez pratećeg bola u grudima.

Zdravlje srca je važnoSrce je čudesan deo našeg tela koji ostane nezapažen sve dok se nešto strašno ne desi. Nemojte čekati da se nešto loše dogodi, odvojite vreme da uložite u zdravlje vašeg srca da biste osigurali da nastavlja da pruža snažan ritam za vas tokom čitavog života. Samo jedna kapsula Cardiovitamina dnevno će pomoći sprečavanju srčanog i moždanog udara, snižava nivo homocisteina za 55% i sačuvati vaše krvne sudove od oštećenja. Kako da sačuvate vaše srce i više o Cardiovitaminu pročitajte OVDE.

Autor: Pink.rs

#srce

'