AKTUELNO

Prvi grčko-srpski turistički forum održaće se 9. novembra u Solunu u okviru Sajma turizma "Filoksenija", najavila je danas Grčko-srpska privredna komora.

Ambasador Grčke u Srbiji Ilijas Ilijadis rekao je na konferenciji za novinare da je cilj tog foruma da turisti iz Srbije posećuju Grčku tokom cele godine, a ne samo u vreme letnjih odmora, kao i da grčki turisti pored prestonice upoznaju i druge gradove Srbije.

- Analize pokazuju da mali broj Grka obilazi znamenitosti cele Srbije i zato želimo da im pokažemo specifične oblike srpskog turizma, mesta poput manastira Dečani i Kovilj koje treba da posete - kazao je Ilijadis i pozvao turističke organizacije iz Srbije da učestvuju na prvom grčko-srpskom turističkom forumu.

On je rekao da je taj forum prilika da kompanije iz dveju zemalja koje se bave turizmom razmene iskustva jer je "turizam značajna spona dva naroda i njihove ekonomske saradnje".

Predsednik Grčko-srpske privredne komore Kostas Georgakis kazao je da Srbiju godišnje poseti oko 65.000 grčkih turista i da taj broj treba da bude veći.

- Grčka nije samo sunce i more. Postoji značajan deo grčke i srpske istorije čija obeležja i spomenike Srbi treba da posete kada borave u Grčkoj. Pored toga, želimo i da proširimo vidike grčkih turističkih kompanija kako bi počele da posluju u Srbiji - rekao je on.

Po njegovim rečima, činjenica da je Srbija zanimljiva i lepa destinacija privlači grčke organizacije u turizmu.

- Učestvovanje na turističkom forumu u Tesalonikiju (Solun) do sada je potvrdilo oko 180 kompanija iz Grčke, ali očekujemo da će biti oko 300 takvih institucija - kazao je Georgakis.

Dodao je da će turističke organizacije iz Srbije moći da učestvuju na direktnim sastancima na kojima će popisati nove sporazume i razgovarati o tome kako da se reše problemi koji utiču na turistički sektor.

- Srpski učesnici dobijaju i štand na sajmu 'Filoksenija' na kom mogu da predstave svoje potencijale u turizmu - rekao je Georgakos.

Član upravnog odbora Grčko-srpske privredne komore Milivoje Miletić kazao je da je turizam deo srpske privrede koji može da unapredi ekonomski razvoj i potencijale zemlje.

- Prijateljski politički odnosi između Srbije i Grčke i ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu koja Srbija sprovodi otvaraju mogućnosti za ostvarenje ekonomskih i turističkih potencijala - rekao je Miletić.

#Grčka

#Srbija

#Turizam

'