AKTUELNO

Godišnje, 5.000 ljubimaca ugine od srčanog udara!

Petarde mogu da prestraše i ozbiljno povrede životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija, zbog čega su prijatelji životinja pokrenuli peticiju za zabranu korišćenja pirotehnike II i III razreda tokom cele godine, nadajući se da će buduće proslave Nove godine biti sigurnije za ljude i životinje.

Svake godine u “ludovanju” petardama povredi se desetine ljudi, od čega polovina bude teže povređena, a dolazi i do oštećenja objekata. U nesavesnom i neispravnom rukovanju petardama ugrožena su i deca i odrasli, pri čemu dolazi do gubitka prstiju, delova šake, povreda lica i opekotina.

Foto: Pas

Ni životinje nisu pošteđene novogodišnjeg ludila: buka prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povređene. Osim opasnosti od povređivanja petardom, veliki stepen buke može oštetiti i njihov znatno osetljiviji sluh i izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici beže iz dvorišta, pokušavajući da se zaštitite od buke nastale eksplozijama.

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vreme Nove godine bacanje petardi, a kazne za one koji to prekrše iznose od 25 do 500 evra.

'