AKTUELNO

Bitka sa stresom ne mora uvek biti izgubljena!

Previše svakodnevnih obaveza, manjak sna i neredovni obroci definitivno loše utiču na naše raspoloženje. Nagomilani stres povećava razdražljivost i utiče na kvalitet života. Nemojte dozvoliti da stres postane vaš način života. Vreme je da usporite i pronađete svoj odgovarajući način da se opustite. Predlažemo vam nekoliko:

Foto: Pixabay.com

1. Izbegavajte pića koja sadrže kofein i alkohol
Ako ne možete da ih izbacite potpuno iz upotrebe, smanjite ih. Umesto da vas umire, kofein i alkohol su stimulansi koji samo intenziviraju osećaj nervoze. Umesto kafe i alkohola pijte nezaslađene prirodne sokove, biljne čajeve i običnu vodu. Uopšte, trudite se da imate zdravu i izbalansiranu ishranu.

2. Slušajte svoje disanje
Provedite nekoliko minuta dnevno fokusirajući se samo na svoje disanje. Udišite i izdišite vazduh polako. Na taj način, usporićete tempo i umiriti rad srca.

3. Spavajte više i kvalitetnije
Znamo da je bitka sa stresom na vrhuncu kada treba da se odmorite. Misli se roje u glavi, naviru sve obaveze koje jeste, niste ili tek treba da završite. Čini se kao da je u pitanju začarani krug. Nedovoljno sati sna dovode do opšteg nezadovoljstva, pogotovo ako se tokom narednog dana pred vama nalaze veliki zadaci. Uvedite večernju rutinu koja će vas opustiti! Nemojte se odmarati tek kada legnete u postelju. Neka vaš odmor krene nekoliko sati pre tog trenutka. Ne naprežite mozak pred spavanje, već se opustite uz omiljenu seriju, film, knjigu. Barem na nekoliko desetina minuta, prijaće vam. Zatim, priuštite sebi dugo tuširanje toplom vodom, koja će opustiti zgrčene mišiće i pripremiti vas za spavanje. Takođe, izbegavajte kofein ili alkohol, kao i teške obroke nekoliko sati pred spavanje.

4. Pričajte sa nekim
Podelite svoje probleme sa nekim, značiće vam da čujete kako na njih gleda neko ko nije vi.

Foto: Pixabay.com

5. Odložite telefon
Ostavite mobilni telefon van domašaja ruke barem na nekoliko sati. Usmerite svoje misli na nešto drugo, odmorite oči, prošetajte, dremajte, isprobajte neki novi recept, budite kreativni.

6. Smeh leči sve
Smejte se glasno kad god možete, zabavite se. Nasmešite se prolaznicima, trgovcima. Ne samo da ćete sebi popraviti dan, već i ljudima oko sebe.

7. Preuzmite kontrolu nad stresom
Naučite da kontrolišete svoj stres. Nemojte dozvoliti da stres vlada vama, već suprotno. U ovom segmentu borbe sa stresom, po preporuci lekara, može vam pomoći potpuno prirodan preparat Tensilen. On sadrže SAM-e (S-adenozil metionin), koji je fiziološki esencijalan sastojak svake žive ćelije, i kompleks vitamina B, i oni u svojoj kombinaciji predstavljaju prirodni antidepresiv. Tensilen kapsule podstiču lučenje serotonina, tzv. hormona sreće. Ove kapsule ne predstavljaju lek i ne izazivaju zavisnost, već podstiču prirodne biohemijske procese u ćelijskom funkcionisanju. Ovaj prirodni antidepresiv će vas opustiti, pomoći vam da smireno razmišljate o svojim problemima, i pozitivno delovati na smanjenje osećanja depresije, stresa i anksioznosti.

Foto: Pixabay.com

8. Vodite dnevnik
Beležite nekoliko puta nedeljno svoje misli, važne događaje koji vam predstoje ili koji su iza vas. Biće vam lakše ako neke misli izbacite iz sebe. Rasteretite dušu!

9. Naučite da kažete ne
Jedna od definicija stresa jeste previše stvari za uraditi i premalo vremena za ispunjenje postavljenih ciljeva. Jednostavno naučite da kažete ne. Da biste to postigli, prvo treba da shvatite zbog čega vam je toliko teško da to i učinite. Mnogim ljudima je teško da kažu ne zato što žele da pomognu i trude se da budu fini i dopadljivi. Za neke druge pak, reći ne, predstavlja strah od konflikta, odbijanja i izgubljenih prilika. Zapamtite da su svi ovi izgovori prepreke koje sami stvarate. Bilo da se radi o porodičnim ili prijateljskim obavezama ili zahtevima koji dolaze od nadređenih na poslu, naučite da se izborite za sebe. Olakšaćete svoj dnevni raspored, a i drugi će vas više ceniti jer umete da cenite sami sebe. Postavite aktuelene prioritete, nemojte se pretrpavati obavezama.

10. Jedite citruse
Dokazano je da miris citrusa smanjuje nivo stresa. Oljuštite pomorandžu i uživajte u ceđenom soku ili zdravoj užini.

Autor: Pink.rs

#Stres

#Zdravlje

'