AKTUELNO

Pravite tortu i shvatili ste da vam je puter sve vreme bio u frižideru? Ne brinite, postoje načini da ga omekšate, a da ga ne istopite.

Razni recepti, ne samo torte, traže mekan puter, ali ne i otopljen jer on menja teksturu jela. U pripremi testa i kolača, važno je koristiti mekan puter jer se on mnogo bolje meša sa brašnom i šećerom nego onaj iz frižidera ili onaj koji je potpuno otopljen.

Puter treba da zadrži svoj oblik, a da bude mekan, za šta je najbolje da bude na sobnoj temperaturi pola sata do sat, što nije uvek moguće. Neki ga zato stavljaju na nisku temperaturu u mikrotalasnu, ali tada se često dešava da se na nekim delovima puter potpuno otopi.

Foto: Pixabay.com

Bolje rešenje je da iseckate puter na male kocke čime ćete mu pomoći da brže omekša. Druga opcija je da ga sitno iseckate, stavite u plastičnu kesu sa zatvaračem, pa oklagijom prelazite po njemu.

Ovaj postupak otapa puter, a istovremeno ga ostavlja hladnim, što je veoma važno za neka jela. Ako ste baš u žurbi, stavite nekoliko kapljica vrele vode u tiganj, a iznad njega posudu sa puterom, ali budite pažljivi da ne dođe do topljenja.

#Priprema

#Torta

'