AKTUELNO

Nošenje obuće koja je u radnji bila udobna poput papuča posle samo par sati može se pretvoriti u noćnu moru. Evo kako ćete najbolje ublažiti jedne od najčešćih problema.

Suviše tesne cipele

Mnoga obuća izrađena od kože će se sama vremenom rastegnuti, ali proces možete skratiti tako što ćete cipele poprskati vodom, obuti ih, i nositi po kući dok se ne osuše. Drugi način na koji možete raširiti cipele je da preko nekih debljih vlažnih čarapa obujete cipele, i hodate u njima po sobi dok se čarape ne osuše. Ponovite postupak ako je potrebno. Ne zaboravite da na kraju premažete kožu imalinom ili kremom, kako biste je zaštitili.

Znojenje

Najbolje rešenje za ovaj problem je obuća od prirodnih materijala, a isto važi i za čarape – birajte one od pamuka i držite se što dalje od sintetike, čak i ako čini samo 10 ili 20 odsto čarape. U krajnjem slučaju, obuću od gume i veštačke kože nosite samo po hladnom vremenu. Dodatno će vam pomoći i malo bebi pudera ili sode bikarbone koje ćete sipati u cipele.

Foto: Pexels.com

Usecanje u kožu

Ovo je jedan od najbolnijih problema koji vam može uzrokovati neudobna obuća. Sačekajte da rana zaceli pa na to mesto zalepite flaster, i još jedan u unutrašnjost cipele, na problematično mesto. Možete kupiti i samolepljive jastučiće, specijalno namenjene ovom problemu, koji će zaštititi vaše stopalo od trenja.

Bolovi na svodovima stopala

Štikle koje uzrokuju ovaj problem najverovatnije ne pružaju dovoljnu potporu središnjem delu vašeg stopala, pa on ne dodiruje gazište, već ostaje u vazduhu. Ovaj problem se ne može rešiti, ali ga možete ublažiti postavljanjem uložaka s pojačanim prednjim delom koji će preneti pritisak na zadnji deo. Budite vrlo obazrivi prilikom sledeće kupovine kako ne biste ponovili grešku.

Bolovi na jastučastom delu tabana

Prilikom nošenja štikli svo opterećenje prebacuje se na prednji deo stopala, što nekad može izazvati velike bolove na jastučastom delu tabana. Nažalost, bol neće nestati sve dok ne skinete cipele, a možete ga znatno ublažiti nošenjem specijalno dizajniranih gel jastučića ili silikonskih uložaka.

#Cipele

#Žena

'