AKTUELNO

Urinarna infekcija se brže leči uz konzumaciju ove hrane i pića.

Ako želite da vidite kako izgleda čist strah, onda recite “urinarna infekcija” grupi žena, ili bilo kojoj ženi, jer, iako i muškarci mogu imati infekcije urinarnog trakta, one se najčešće dijagnostikuju kod žena. Statistički je dokazano da svaka žena ima više od jedne urinarne infekcije tokom svog života. Bolni i neprijatni simptomi infekcije urinarnog trakta se utisnu u um osoba koje su ih doživele, i uvek postoji strah od ponovnog javljanja urinarne infekcije.

Urinarne infekcije se javljaju kada bakterije dospeju u urinarni sistem, preko uretralnog kanala, i počnu da se umnožavaju u mokraćnoj bešici.

Simptomi urinarne infekcije uključuju konstantnu potrebu za mokrenjem, pulsirajuće senzacije pri mokrenju, izbacivanju samo male količine urina, koji može biti mutan, svetlo ružičaste ili crvene boje, (što je znak da postoji krv u urinu), neprijatan miris urina i bol u predelu donjeg stomaka.

Foto: Pink.rs

Postoji dosta načina inficiranja, kao i preparata koji se koriste za urinarne infekcije. Organizam vremenom može postati rezistentan na antibiotike, i savetuje se da se koriste prirodni preparati kao dopuna lečenju antibioticima ili kao samostalna terapija, u zavisnosti od težine simptoma urinarne infekcije. Takođe je pored toga bitno i kakva je vaša ishrana za vreme urinarne infekcije, jer ono šta jedete i pijete za to vreme znatno može pomoći, kao i odmoći, lečenju infekcije.

Ovo su namirnice čijim konzumiranjem možete da pomognete da se urinarna infekcija što pre izleči:

Voda

Najbolji način da uklonite urinarnu infekciju iz vašeg sistema, pored redovne terapije, je piti dosta tečnosti, da bi se bakterije što pre izbacile. Voda je najbolja opcija za uklanjanje uzročnika urinarne infekcije, i ne sadrži ništa što nadražuje vaše urinarne kanale.

Preporučuje se da popijete 6 do 8 čaša vode dnevno, tj. oko minimum 1,5 do 2 litra, po potrebi i više, kako bi bili sigurni da vaše telo ispira bilo kakvo štetne bakterije, koje se nalaze u urinarnom traktu, za vreme infekcije.

Foto: Pixabay.com

Sok od brusnice

Sok od brusnice je jedan od najdelotvornijih napitaka kada imate urinarnu infekciju. Smatra se da izuzetno pomaže sprečavanju širenja bakterije.

Brojna straživanja su pokazala da brusnica sadrži supstance koje sprečavaju bakterije koje izazivaju urinarnu infekciju da se “zalepe” za zidove urinarnog trakta.

Ako niste veliki obožavatelj soka od brusnice, preporučuje se da uzmete Naturoplex® Brusnicu, potpuno prirodan preparat za sprečavanje i lečenje urinarnih infekcija.

Naturoplex® Brusnica sadrži čitav plod Severno Američke brusnice (sok, opnu, mesnati deo i seme). Dokazi iz studija sprovedenih 2011. i 2012. godine potvrđuju da aktivni sastojci Naturoplex® Brusnice provereno deluju, i sprečavaju vezivanje bakterija u urinarnom traktu čak i 24 h nakon primene, dok ekstrakti brusnice prestaju da deluju nakon 10h.

Rezultati studija su pokazali da je Naturoplex® Brusnica mnogo efikasnija u sprečavanju urinarnih infekcija, u poređenju sa drugim proizvodima koji sadrže delove brusnice, pa čak i onim dodatno obogaćenim proantocianidinima.

Jogurt,
Kada imate urinarnu infekciju i korisitite terapiju, preporučuju se i probiotici. Probiotici mogu pomoći u balansiranju "loših" bakterija, a istovremeno ublažiti simptome koji se javljaju i kod urinarnih infekcija.

Jogurt je hrana bogata probiotskom kulturom. Preporuka je da koristite jogurte bogate probiotskim kulturama, grčki jogurt ili kefir, uz izbegavanje voćnih jogurta, zbog dodatog šećera.

Beli luk

Beli luk predstavlja prirodan antibiotik koji sadrži supstance koje eliminišu bakterije, uključujući i one koje uzrokuju urinarnu infekciju.

Foto: Pixabay.com

Možete konzumirati i sirov, oljušten beli luk, a možete probati i da napravite čaj od belog luka. Oljuštite i izgnječite par čena belog luka, i spustite ih u provrelu vodu. Ostavite da odstoji 5 minuta pre nego što popijete. Ukus ovog napitka možda neće biti najlepši, ali je svakako izuzetno zdrav i delotvoran.

Lekari takođe savetuju da bi takođe trebalo da izbegavate i određenu hranu i piće. Citrusni sokovi, sok od paradajza, kafa i alkohol mogu učiniti mokrenje bolnijim. Takođe treba izbegavati bilo kakvu jako začinjenu hranu, kiselo voće i čokoladu.

Ako ste nekada imati urinarnu infekciju, znate da je to je jedna od onih stvari koje nikad niste želeli imati, ali se ipak nekako ušunjala u vaše živote. Ako nikada niste imali urinarnu infekciju, odlično, ali se ipak informišite kako da sprečite da je ikada dobijete.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#urinarna infekcija

'