AKTUELNO

Dijeta budističkih monaha.

U poslednje vreme vrlo popularna osmosatna dijeta koja podrazumeva odricanje od unosa bilo kakve hrane van zadatih osam sati tokom dana. Nutricionista je dao odgovor na pitanje kakve to posledice ima po naše zdravlje, a možda ćete biti i iznenađeni.

Mnogi su poludeli za dijetom koja nalaže da se doručkuje u 10, ruča u 14, a večera u 18 sati i vežba osam minuta dnevno. Pre svega, deluje lako. Ovaj režim ishrane proslavile su zvezde poput Nikol Kidman i Mirande Ker, a osmislio ju je Dejvid Zinzenko.

Nema preporuke o količini hrane koja se unosi, ali se svakako savetuje raznovrsna ishrana, zdrave namirnice i mnogo mesa i jaja, uz namirnice pune vlakana, a jogurt, povrće ili orašasto voće uvek su odličan izbor. Uz osam minuta vežbanja dnevno, u čemu je zapravo trik, autor dijete kaže da je moguće izgubiti i do pet kilograma nedeljno.

Naš nutricionista Milka Raičević, s druge strane, tvrdi da je ovakav sistem ishrane, prvenstveno karakterističan za budističke monahe koji ishranu prilagođavaju dnevnom ritmu molitvi, bez naročitog razloga bespotreban.

Foto: Pixabay.com

- U suprotnom, ako čistite telo bez meditacije i pročišćenja uma, ako dijetu držite samo kad je vama bitno da skinete nekoliko kilograma, to nije preporučljivo. Jer telo pamti kako se prema njemu ophodimo godinama i decenijama unazad, a bitnu ulogu u svemu, pogotovo u mogućem podsticanju razvoja bolesti ima i genetika - kaže naša sagovornica.

Ona ističe da je vrlo važno u toku dana imati pet obroka, da je kod bilo kojih režima ishrane bitno savetovati se sa stručnjakom, jer u suprotnom sami smo odgovorni za svoje zdravlje. Nije dobro narušavati ga samo zbog nekoliko kilograma koji se neretko odmah potom vrate.

Za kraj, ona savetuje da je najbolje jesti kao što to čine bebe - više manjih obroka u toku dana.

#Dijeta

#Zdravlje

#mršavljenje

'