AKTUELNO

Saznajte koji su to znaci i uspešno rešite ovaj problem.

Testosteron je hormon koji proizvodi ljudsko telo. Najčešće se proizvodi u testisima kod muškaraca. Ovaj hormon utiče na izgled i seksualni razvoj čoveka. Testosteron stimuliše proizvodnju spermatozoida, kao i seksualnu želju kod muškaraca. Takođe pomaže izgradnji mišićne i koštane mase.

Proizvodnja testosterona se obično smanjuje sa godinama. Prema statističkim podacima, oko 2 od 10 muškaraca starijih od 60 godina, imaju nizak nivo testosterona. Taj broj se povećava na 3 od 10 muškaraca u 70-im i 80-im godinama.

Muškarci mogu doživeti niz simptoma ako se testosteron smanjuje više nego što bi trebalo. Nizak testosteron se dijagnostikuje se kada nivo ovog hormona pada ispod 300 nanograma po deciliteru (ng / dL). Normalan opseg testosterona je oko 300-1000 ng / dL. Test krvi nazvan test serumskog testosterona se koristi za određivanje nivoa testosterona u cirkulaciji.

Može se desiti niz simptoma ako se proizvodnja testosterona drastično smanji ispod normalnog nivoa. Znaci niskog testosterona su često suptilni. U nastavku saznajte koji su to znaci:

1. Slaba seksualna želja

Testosteron igra ključnu ulogu u libidu, tj. seksualnoj želji kod muškaraca. Neki muškarci mogu doživeti smanjenje seksualne želje dok stare. Međutim, muškarci sa niskim nivoom testosterona će verovatno doživeti drastičniji pad želje za seksom.

Foto: Pixabay.com

2. Otežana erekcija

Dok testosteron stimuliše muški seksualni nagon, on takođe pomaže u postizanju i održavanju erekcije. Sam testosteron ne izaziva erekciju, ali stimuliše receptore u mozgu da proizvode azotni oksid, molekul koji pomaže izazivanju niza hemijskih reakcija potrebnih za nastanak erekcije. Kada su nivoi testosterona suviše niski, čovek može imati poteškoća u postizanju erekcije pre seksa ili kada ima spontane erekcije (na primer, tokom sna).

Međutim, testosteron je samo jedan od mnogih faktora koji pomažu u postizanju erekcije. U jednom istraživanju lečenja erektilne disfunkcije, skoro polovina muškaraca nije pokazala poboljšanje sa tretmanom testosterona, jer u dosta slučajeva drugi zdravstveni problemi igraju ključnu ulogu u teškoćama sa erekcijom. Oni mogu uključivati:

• dijabetes
• probleme sa tiroidnom žlezdom
• visok krvni pritisak
• visok holesterol
• pušenje
• upotrebu alkohola
• depresiju
• stres
• anksioznost

3. Nivo zapremine semene tečnosti

Testosteron igra ulogu u proizvodnji semene tečnosti, koja pomaže u pokretljivosti sperme. Muškarci sa niskim testosteronom često primećuju smanjenje zapremine semene tečnosti tokom ejakulacije.

4. Gubitak kose

Testosteron igra ulogu u nekoliko telesnih funkcija, uključujući i rast kose. Opadanje kose je prirodni deo starenja za mnoge muškarce. Iako postoji nasledna komponenta za opadanje kose, muškarci sa niskim testosteronom češće doživljavaju gubitak kose, kao i dlaka na licu.

Foto: Pixabay.com

5. Umor

Muškarci sa niskim testosteronom često imaju ekstremni zamor i smanjenje nivoa energije. Možda je smanjen testosteron razlog zašto ste umorni svo vreme, bez obzira na to da li imate dovoljno sna ili nemate dovoljno motivacije za razne aktivnosti.

6. Gubitak mišićne mase

Pošto testosteron igra ulogu u izgradnji mišića, muškarci sa niskim testosteronom mogu primetiti smanjenje mišićne mase. Studije pokazuju da testosteron utiče na mišićnu masu, ali ne i na snagu ili funkciju mišića.

7. Porast masnih naslaga u telu

Muškarci sa niskim testosteronom mogu takođe doživeti povećanje masnih naslaga. Ponekad se može razviti ginekomastija ili uvećano tkivo dojke. Veruje se da se ovaj efekat javlja usled neravnoteže između testosterona i estrogena kod muškaraca.

8. Smanjena gustina kostiju

Osteoporoza ili proređivanje koštane mase je stanje često povezano sa ženama. Međutim, i muškarci sa niskim testosteronom mogu doživeti gubitak koštane mase. Testosteron pomaže u proizvodnji i jačanju kostiju. Tako muškarci sa niskim testosteronom, posebno stariji muškarci, imaju niži volumen kostiju i više su podložni prelomima kostiju.

9. Promene raspoloženja

Muškarci sa niskim testosteronom često doživljavaju promene u raspoloženju. Pošto testosteron utiče na mnoge fizičke procese u telu, takođe utiče i na raspoloženje i mentalne sposobnosti. Istraživanja pokazuju da muškarci sa niskim testosteronom imaju veću verovatnoću da se suoče sa depresijom, razdražljivošću ili nedostatkom koncentracije.

Za razliku od žena koje doživljavaju brz pad nivoa hormona u menopauzi, muškarci doživljavaju postepeno smanjenje nivoa testosterona tokom vremena. Što je čovek stariji, verovatnije je da doživi pad normalnog nivoa testosterona.

Ako i vi imate problema sa smanjenim nivoom testosterona, smanjenom seksualnom željom i erekcijom, probajte potpuno prirodan preparat - Afričku šljivu, koji doprinosi povećanju seksualne želje, nivoa testosterona, postizanju i održavanju erekcije, i poboljšanju celokupne funkcije genitalnog sistema kod muškaraca.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'