AKTUELNO

Više nećete imati problema ove vrste.

U mnogim sportovima kao što su trčanje, ragbi i fudbal, uvek postoji rizik od naprezanja zglobova kolena, kao i ostalih zglobova u organizmu. Intenzivni treninzi u navedenim, a i mnogim drugim sportskim disciplinama mogu oštetiti zglobove, i dovesti ih u opasnost od preloma, uganuća, bolova, sportskih povreda, pa čak i osteoartritisa.

Kod trčanja ili sportova koji zahtevaju puno trčanja, zglobovi se jako opterećuju, naročito u području kolena. Takođe, u sportovima gde dolazi do intenzivnog kontakta među igračima, zglobovi ramena i vrata su takođe osetljivi u vezi oštećenja.

Foto: Pixabay.com

Iako je gotovo nemoguće potpuno sprečiti sportske povrede, postoje neki koraci koje možete preduzeti da biste smanjili pritisak na zglobove i minimizirali ih. Ovo su koraci koje možete preduzeti da biste smanjili rizik od povrede zlobova:

1. Zdravo se hranite

,Zdrava, uravnotežena ishrana je od vitalnog značaja za zdrave kosti i zglobove. Lekari preporučuju antiinflamatornu ishranu, tj. hranu protiv zapaljenskih procesa, kako bi smanjila bol u zglobu povezan sa osteoartritisom.

Antiinflamatorna ishrana podrazumeva konzumiranje puno svežeg voća i povrća, kao i omega 3 i 6 masnih kiselina, kako bi se obezbedilo dobro “podmazivanje” zglobova i sprečilo njihovo zapaljenje. Kalcijum i vitamin D takođe su važni jer pomažu u izgradnji kostiju, kao i sumpor, koji doprinosi podmazivanju zglobova.

Foto: Pixabay.com

2. Poboljšajte ravnotežu i opštu stabilnost

U nekim sportovima kao što su ragbi i fudbal, igrači moraju da brzo promene smer, tako da balans i stabilnost igraju važnu ulogu u sprečavanju povreda zglobova.

Treniranje balansa i bolje ravnoteže je jedan od načina za poboljšanje stabilnosti. Jedna studija o sprečavanju sportskih povreda zglobova, objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja, otkrila je da je trening sa balansnom tablom efikasan za smanjenje povreda zgloba.

3. Sanirajte bol u zglobovima

Upravljanje bolom može biti nezgodno za sportiste. Uzimanje lekova za bolove poput analgetika ili antiinflamatornih lekova može ublažiti bolove u zglobovima, ali treninzi i napori tokom njihovog korišćenja, mogu biti rizični. Kod maratonskih trkača recimo, upotreba lekova protiv bolova utiče na probleme sa mišićima, gde oni ometaju sposobnost mišića da se automatski grče i opuštaju, što može dovesti do grčeva u njima.

Foto: Pixabay.com

,pristup je upotreba spreja. Zglobex sprej je efikasan analgetik koji dovodi do olakšanja simptoma nakon primene. Ako se primeni neposredno ili par sati nakon povrede, Zglobex sprej ograničava širenje otoka i bola, i svodi povredu na najmanju moguću meru.

Stoga je izuzetno koristan za akutne povrede jer:

• brzo oslobađa bola, otoka i ukočenosti u zglobovima i mišićima nakon povrede• omogućuje ograničenje širenja upale• skraćuje period oporavka• dozvoljava brže vraćanje treninzima• može se koristiti za vreme i nakon treninga.

,Kod hroničnih oštećenja i bola Zglobex sprej pruža brzo i efikasno smanjenje simptoma čim se jave, i pomaže smanjenju upalnih procesa i reumatskih bolova.

Foto: Pixabay.com

4. Kombinujte vrste treninga

Trening trčanja je važan kako bi se sprečilo naprezanje zglobova koji nose težinu tela. Ako trčite, ili se bavite sportom koji zahteva puno trčanja, važno je da kolena i zglobovi imaju pauzu za odmor. Takođe se preporučuje i uključivanje drugih aerobnih vežbi u raspored treninga, kao na primer trčanje u vodi/bazenu, ili vožnje bicikla.

5. Odmorite zglobove

Naporan treninzi i i malo vremena za oporavak, mogu dovesti do hroničnog umora koji povećava rizik od povrede zglobova. Redovno se odmarajte posle napornih aktivnosti. Pokušajte da kombinujete intenzivne, pa jednostavnije treninge, kako biste izbegli prekomerno opterećenje zglobova i uopšte celog organizma. Takođe pazite da unosite dovoljne količine tečnosti i elektrolita da biste sprečili dehidrataciju, a samim tim i mogućnost od gubljenja ravnoteže i mogućnosti pada, i povreda zglobova i kostiju.

Više detalja o svemu ovome pročitajte na sledećoj adresi: ,https://zglobex.com/

Pink.rs

#Zdravlje

#zglobovi

'