AKTUELNO

Najbolja turska kafa nije mit, već rezultat strpljenja i par ključnih koraka koje mnogi u žurbi preskaču. Tajna savršenog ukusa ne leži u skupom aparatu, već u načinu na koji tretirate vodu i samlevena zrna. Ako želite da vas gosti pitaju za recepturu i da svako jutro započnete sa osmehom, vreme je da usvojite ovaj mali ritual.

Najbolja turska kafa ne trpi ključalu vodu

Najčešća greška koju većina pravi jeste prelivanje kafe vrelom vodom ili dodavanje kafe u vodu koja već vri. Da bi se oslobodila prava aroma, a ne samo gorčina, proces mora početi hladnom vodom. Kada kafa i voda zajedno prolaze kroz proces zagrevanja, ukus postaje puniji i intenzivniji. Ovo je osnovni zakon fizike i hemije u kuhinji koji pravi razliku između prosečnog i vrhunskog napitka.

Kada sipate hladnu vodu u džezvu, odmah dodajte šećer (ukoliko ga koristite) i kafu. Nemojte čekati da voda proključa. Mešajte sastojke dok je voda hladna kako bi se sve sjedinilo pre nego što temperatura poraste. Jednom kada stavite džezvu na ringlu, zaboravite na kašičicu. Previše mešanja tokom zagrevanja može razbiti strukturu pene, a upravo je ona zaštitni znak prave domaće kafe.

Tajna majstora: Kako sačuvati savršenu penu?

Svi znamo onaj trenutak napetosti dok čekamo da kafa „krene“. Najbolja turska kafa zahteva vašu punu pažnju u tih nekoliko sekundi. Ne dozvolite da kafa proključa do kraja i prospe se. Čim primetite da se pena diže do ivice džezve, odmah je sklonite sa vatre.

Evo šta pravi razliku:

Odlijte malo pene u šoljicu pre nego što vratite džezvu na ringlu.

Vratite džezvu na vatru samo na par sekundi, da ponovo „baci ključ“, ali nikako da vri.

Polako sipajte ostatak tečnosti preko pene u šoljici.

Ovaj postupak osigurava da kafa ne bude prepržena, što joj daje onaj neprijatan, kiseo ukus. Cilj je da dobijete gust, kremast napitak koji klizi niz grlo.

Zašto je sveže mlevenje presudno?

Možete pratiti sve korake savršeno, ali ako koristite kafu koja je samlevena pre mesec dana i stajala otvorena, rezultat će izostati. Najbolja turska kafa zahteva svežinu. Kiseonik je neprijatelj arome. Ako imate mogućnosti, kupujte kafu u zrnu i meljite je neposredno pre kuvanja. Ako kupujete već mlevenu, čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu. Miris koji se širi kućom dok se kafa kuva zapravo su esencijalna ulja koja isparavaju – što ih više sačuvate u zrnu do samog kraja, to će ukus biti bolji.

Autor: D.Bošković