AKTUELNO

Nega kože tokom letnjih dana je izuzetno važna, pogotovo ako volite da se sunčate.

Štetno zračenje sunca utiče negativno na više načina, a kada je reč o lepoti, na prvom mestu se nalazi stvaranje bora i isušivanje kože. Pored krema sa zaštitnim faktorom koje redovno kupujemo i biramo prema jačini, ali i mirisu i delovanju, predstavljena je i nova stvar – oralna zaštita kože.

Oralna “krema za sunčanje” kako ih mnogi nazivaju su lekovi koji iznutra štite kožu od slobodnih radikala i UV zračenja. Međutim, mnogi lekari kažu da oni nisu kompletna zaštita i da ne treba u potpunosti da zamenjuju kreme.

- Lekovi za zaštitu kože se uglavnom sastoje od antioksidanata koji se nazivaju ‘polypodium leucotomos’. Oni mogu produžiti vreme koje je osobi potrebno da izgori kada je izložena ultraljubičastim zracima - rekao je dermatolog i ekspert za kožu dr Vilijam Kvon.

Foto: Beta

Oni u stvari smanjuju kapacitet sunca koji oštećuju ćelije kože.

Iako zvuče kao savršena zamena za dosadne kreme koje se moraju nanositi na svaka dva sata i manje, još jednom ponavljamo da ovi lekovi, prema rečima lekara, nisu potpuna zaštita kože od štetnog zračenja.

Vaša koža i dalje može da izgori posle nekog vremena, što donosi druge posledice poput prevremenog starenja, bora i hiperpigmentacije.

#Koža

#Sunce

'