AKTUELNO

Ako ste seksualno aktivni i stalno koristite prezervativ, ipak je važno da se redovno i testirate.

Prezervativ ima ulogu da spreči prenošenje semena, čime se osim neželjene trudnoće, može sprečiti i prenošenje brojnih polnih bolesti, kao što su hepatitis B, hepatitis C, gonoreja, hlamidija i HIV.

Međutim, postoje i bolesti koje se ne prenose samo preko semena, pa se zato mogu zadobiti uprkos korišćenja prezervativa.

Ako se ne leče, polno prenosive bolesti mogu ostavljati ozbiljne posledice po neplodnost žene, kao i dovesti do razvoja kancerogenih ćelija.

Predočavamo vam četiri najčešće bolesti kojima se možemo zaraziti uprkos korišćenja prezervativa.

Genitalni herpes

Ako se herpes nalazi na delu prepona ili karlice koji nije prekriven kondomom, može doći do prenošenja herpesa preko te nezaštićenog predela. Lekari preporučuju apstinenciju kada imate vidljivo izbijanje herpesa (jer se tada herpes najlakše može preneti), ali treba imati na umu da se herpes može preneti i kada nema vidljivih simptoma.

Prezervativ nije dovoljna zaštita ni kod herpesa tipa 2, odnosno genitalnog herpesa, ni kod herpesa tipa 1, odnosno oralnog herpesa za koji se nedavno otkrilo da se može preneti i spolnim putem.

Zavisno od stadijuma bolesti koji se može menjati, genitalni herpes može biti manje (kada nema vidljivih simptoma) ili izrazito zarazan (kada su na koži vidljivi mehurići).

HPV

Humani papiloma virus je najuobičajenija polno prenosiva bolest i ako ste seksualno aktivni, velika je verovatnoća da ćete u nekom trenutku života biti izloženi HPV-u.

Neki tipovi HPV mogu uzrokovati genitalne bradavice, no neki nemaju nikakve vidljive spoljne simptome, zbog čega mnogi ljudi i ne znaju da imaju HPV. I ako ne postoje bradavice, HPV se može preneti preko kože.

Neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati i rak vrata maternice, a iako postoje dokazi da korištenje prezervativa smanjuje rizik od raka vrata maternice, ne postoje čvrsti dokazi da kondom sprečava prenošenje HPV-a.

Kod HPV-a kao i kod herpesa može se dogoditi da osoba godinama boluje bez ikakvih simptoma te da i ne zna da je bolesna, ali može preneti bolest partneru.

Stidne uši

Stidne uši nisu više tako uobičajena bolest sa obzirom na poboljšanje socijalnog standarda i higijene. Stidne uši polažu jajašca i žive u stidnim dlakama, što znači da u slučaju njihova postojanja prezervativ neće biti od nikakve pomoći.

Sifilis

Sifilis se manifestuje kao čvrsta, okrugla i obično bezbolna rana, odnosno čir. Kao i kod herpesa, prezervativ štiti zavisno o tome gde se rana nalazi. Upotreba kondoma smanjuje rizik od prenošenja i može pomoći ako je čir prekriven prezervativom, ali ako se nalazi na delu penisa koji nije zaštićen, može se preneti.

#Kondom

#Polna bolest

#Seks

'