Đumbir je jedan od onih začina koji osvajaju čula već pri prvom susretu. Njegov pikantan, osvežavajući i pomalo limunast ukus čini ga jedinstvenim u svetu kulinarstva. Iako potiče iz Azije, ovaj čudesni koren pronašao je svoje mesto u gotovo svakoj svetskoj kuhinji – od tajlandske i kineske, preko indijske, pa sve do evropske.
Osim što je poznat po svojim brojnim zdravstvenim blagodatima – jača imunitet, podstiče varenje i zagreva organizam – đumbir ima i neverovatnu moć da oplemeni svako jelo u koje ga dodate. Bilo da ga koristite u slanim, slatkim ili tečnim oblicima, on uvek donosi dozu topline i karaktera koja ostaje upamćena.
Aromatični saveznik koji daje jačinu svakom jelu
Đumbir i meso čine savršen par u mnogim tradicionalnim i modernim receptima. U azijskoj kuhinji, posebno u tajlandskoj i kineskoj, sveži đumbir se često koristi u marinadama za piletinu, junetinu ili svinjetinu.
Njegov miris prodire duboko u meso, omekšava ga i daje mu bogat, pomalo egzotičan ukus. Marinade koje kombinuju đumbir sa belim lukom, sojinim sosom i limunovim sokom pretvaraju običan obrok u pravo gurmansko iskustvo.
Povrće i đumbir odlično idu zajedno
Ako ste ljubitelj povrća ili laganijih jela, đumbir će postati vaš tajni saveznik. U kombinaciji sa šargarepom, bundevom, tikvicom ili paprikom, daje jelima prijatan, svež i blago pikantan ton. U supama i čorbama od povrća, nekoliko tankih kriški đumbira može u potpunosti promeniti aromu, dodajući joj dubinu i toplinu.
Posebno se ističe u azijskim supama sa nudlama ili pirinčem, gde se kuva zajedno sa ostalim sastojcima i daje karakterističan miris domaće, ali egzotične kuhinje. Đumbir se sjajno slaže i sa pirinčem – bilo da se radi o klasičnom pirinču sa povrćem, prženom pirinču ili rižotu, njegova blaga ljutina stvara savršen balans ukusa.
Od čaja do kolača: Slatka strana koju mnogi obožavaju
Iako ga najčešće vezujemo za slana jela, đumbir ima i svoje slatko lice. Kandirani ili sušeni đumbir često se koristi u pripremi kolača, keksa, medenjaka i pita, gde daje notu topline i začinske svežine.
Čaj od svežeg đumbira, sa dodatkom limuna i meda, nije samo užitak za nepce već i pravi eliksir zdravlja – greje telo, umiruje stomak i jača imunitet. U kombinaciji sa voćem, đumbir daje poseban ton kompotima, džemovima i čak sladoledima, unoseći dašak egzotike u svaku kašiku.
Autor: Jovana Nerić