AKTUELNO

Da li baš sve tako kao što se priča?

Skoro svim ženama se u nekom trenutku dogodilo da zaborave da skinu šminku pre spavanja ili ih, da budemo iskreni, jednostavno mrzi to da urade.

Bilo da se radilo o ludom izlasku nakon kojeg smo samo pale u krevet i zaspale ili smo jednostavno bile preumorne nakon dugog dana na poslu, za ovo smo krive gotovo sve.

I sve smo čule da je to nešto što nikako ne smemo dopustiti, jer je to gotovo najgore što možemo uraditi svojoj koži.

Ali, dobar deo žena ne zna tačno kakvu štetu stvara šminka s kojom prespavaju.

Bubuljice i akne samo su neki od mogućih problema.

Šminka popunjava i blokira pore i šminku je važno skinuti pre spavanja upravo zato da biste je sklonili iz pora. Ako sa šminkom ipak prespavate, pore će biti začepljene, ne samo šminkom nego i uljima koja proizvodi koža, zbog čega će se pore proširiti i upaliti, a u najgorem slučaju može se stvoriti i ožiljkasto tkivo.

Do toga dolazi jer šminka sprečava normalnu funkciju žlezda. One stoga proizvode višak sebuma, što na kožu deluje upalno.

- Važno je znati i kako ulje za kožu ne znači vlagu ili hidrataciju. Zapravo, ulje iritira kožu i povećava rizik od drugih problema poput akni, crvenila i pigmentacije - rekla je doktorka Tatiana.

Ali to nije sve. Dodala je i kako šminka stvara uljni sloj na koži koji upija nečistoće i bakterije.

- Ako prespavate sa šminkom, vašu kožu će gušiti ovaj sloj. Ćelije kože se neće normalno ljuštiti i zameniti, a uljne žlezde mogu imati problema s radom. Koža vam stoga može postati masna i nezdrava - rekla je doktorka.

Dodala je i kako, ako vam se često događa da zaboravite da skinete šminku pre spavanja, može doći do češćeg pojavljivanja bubuljica, ali i problema s aknama, teksturom i osetljivosti kože.

#lice

#šminka

'