AKTUELNO

Nagomilana tenzija u mišićima ramena vremenom uzrokuje dodatni umor, a neretko i bolove.

Umor i stres najčešći su uzroci napetosti u ramenom pojasu. Tako nagomilana tenzija u mišićima ramena vremenom uzrokuje dodatni umor, a neretko i bolove. Da bi se ovo stanje sprečilo mogu da pomognu ciljane vežbe za rameni pojas koje su laganog intenziteta i poboljšavaju cirkulaciju, pokretljivost u zglobovima i potpomažu pravilno držanje tela. Mogu da se kombinuju i sa setovima vežbi za druge delove tela, a mogu i da se primenjuju samostalno. Osim pravilnog vežbanja važno je da se vodi računa o disanju.

1. Odručenje

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena, ruke su uz telo opružene. Odmičite ruke od tela u stranu, levo i desno, i podižite, tako da ih opružite iznad glave, zatim ih vratite istom putanjom u početni položaj. Obratite pažnju na disanje. Kada podižete ruke udišite, a kada spuštate izdahnite. Vežbu ponovite 10 puta.

2. Ruke ispred tela

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena, ruke su uz telo opružene. Podižite ruke iznad glave, tako da prolaze ispred tela. Pre nego što ruke dođu u krajnju tačku, podižite se na prste. Kad podižete ruke udišite, kad ih spuštate - izdahnite. Vežbu ponovite 10 puta.

3. Rotacije

U početnom položaju, u stavu u širini ramena, ruke raširite u visini ramena, ali savijte u laktu pod uglom od 90 stepeni, s tim što je podlaktica jedne ruke usmerena nagore, a druge nadole. Nadlaktice su konstantno u istom, ravnom položaju, dok podlaktice istovremeno i sinhronizovano menjaju položaj (gore-dole i obratno, jednom i drugom rukom). Dišite kratko, sinhronizovano, sa pokretom - izdisaj. Vežbu ponovite 12 puta.

Foto: Pixabay.com

4. Krugovi

Kao i u prethodnim, i u ovoj vežbi je početni položaj u stavu u širini ramena, ruke su opružene uz telo. Pravite bočne krugove unapred sa opruženim rukama. Udahnite kada su ruke u gornjem položaju, a kada ih spuštate izdahnite. Vežbu ponovite 12 puta.

5. Savijanje laktova

Iz raskoračnog stava u širini ramena ispružite ruke ispred tela u visini ramena. Savijajući laktove zabacujte ruke iza sebe u visini ramena, a zatim ih vratite u početni položaj. Kada zabacite laktove udišite, a kad ih vraćate izdahnite. Takođe, 12 puta ponovite vežbu.

6. Dijagonala

Isti početni položaj kao u prethodnim vežbama: stav u širini ramena, ruke su ispružene ispred tela. Dijagonalno ih širite i vratite u početni položaj, najpre jednom rukom, a zatim drugom suprotnu dijagonalu, posle čega ih vraćate u početni položaj. Udišite kada raširite ruke, izdahnite kada ih vraćate. Vežbu ponovite 12 puta.

#Trening

#vežbanje

'