Ako želite da uživate u zlatnim, lisnatim kiflicama mekšim nego ikada, ovaj recept sigurno će vam se svideti. Priprema traje oko sat i 40 minuta, uključujući dizanje testa i pečenje, a rezultat su mirisne kiflice idealne za doručak uz kafu ili večernji čaj.
Sastojci:
900 g običnog brašna
500 ml mleka
100 ml mleka
1 jaje
40 g svežeg kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
200 g putera
Dodatno
brašno za posipanje radne površine
1 jaje za premazivanje kiflica
Priprema testa i slaganje:
Stavite šećer i kvasac u 200 ml mleka i ostavite da se kvasac aktivira. Dodajte ostatak mlakog mleka, ulje, jaje, so i aktivirani kvasac u brašno i umesite meko testo.
Podelite testo na 8 kuglica i svaku razvaljajte u krug prečnika oko 22 cm.
Prvu kuglicu pospite rendanim zamrznutim puterom, stavite drugu preko nje i ponovite postupak. Složite četiri kuglice jednu na drugu, ali ne stavljajte puter na poslednju, četvrtu kuglicu. Lagano pritisnite rukama, ostavite sa strane i ponovite sa preostale četiri kuglice.
Uzmite prvu turu od četiri kuglice i razvaljajte je u veliki krug prečnika oko 45 cm. Isecite na trouglove željene veličine i razvaljajte kiflice. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ponovite isti postupak sa drugim delom testa.
Pokrijte kiflice i ostavite 40 minuta. Premažite ih umućenim jajetom i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.
Uživajte u toplim, najmekšim lisnatim kiflicama koje se tope u ustima!
Autor: A.A.