AKTUELNO

Mnogi ljudi ne mogu da odole kasnim obrocima, iako znaju da većina namirnica ne prija našem digestivnu sistemu, kao i da je metabolizam tada usporen. Iako vam nijedan stručnjak iz oblasti ishrane neće reći da u kasne sate jedete, postoje i one namirnice koje vas neće gojiti.

Portal "Bright side" izdvojio je listu namirnica koje su bogate proteinima, imaju nizak procenat šećera i nizak glikemijski indeks.

Sir

Kada preporučujemo da jedete sir uveče, mislimo na parče sira, ne kilogram. Sir je bogat proteinima pa će vas držati sitim sve do narednog dana. Preporuka je da birate sir sa niskim procentom masnoće, umesto punomasnog poput fete.

Humus

Humus je odličan izvor proteina, posebno kada je reč o domaćem. Ako ste gladni, šargarepa ili celer zajedno sa humusom su odličan izbor.

Jogurt

Naučnici su dokazali da je grčki jogurt odlična zamena za večernju užinu. Pun je proteina, ne sadrži mngoo masti i ima vrlo malo šećera. Dodajte neko voće, poput bobica, kako biste dobili nešto ukusniji obrok.

Foto: Pixabay.com

Krekeri

Mislimo na krekere od celog zrna žitarice koji imaju malo kalorija. Dodajte humus i parče sira, i bićete oduševljeni ovim zdravim, a ukusnim obrokom.

Kokice

Iako zvuči iznenađujuće, ali kokice su na listi hrane koju je dozvoljeno jesti uveče. Pri tome, zaboravite na kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj pećnici, jer su one pune maslaca. Pripremite ih sami u šerpi sa debljim dnom, a možete dodati začine po izboru – beli luk, čili…

Jaja

Jaja su još jedna opcija za večernju užinu. Jedno jaje sadrži samo 75 kalorija, ima visok sadržaj proteina i zasitiće vas dobro.

Foto: Pixabay.com

Povrće

Povrće je najbolji izbor, jer većina povrća ima visok nivo glikemijskog indeksa, i nećete biti gladni sve do sledećeg dana. Pripremite celer ili šargarepu, a možete i napraviti salatu od povrća po izboru.

Banana

S obzirom da su banana visokokalorične, takođe imaju visok sadržaj kalijuma i magnezijuma, što ih čini savršenom namirnicom za opuštanje. Bogata je melatoninom koji, prema nekim istraživanjima, čini nas pospanijima.

#Hrana

#Lepota

'