AKTUELNO

Malo ko može da odoli italijanskom specijalitetu koje je osvojilo ceo svet – pici. Iako je veoma važno koje namirnice i u kojoj meri stavljate na picu, jedna stvar je ipak važnija, a to je testo.

Svi znamo da je testo zapravo najbolji i najvažniji deo pice, a da bi ono bilo vazdušasto, morate ga praviti sa jednim sastojkom koji svi uvek imamo u frižideru.

Reč je o jogurtu. Pomoću ove namirnice vaše testo za picu će biti savršeno. Zato smo vam pripremili recept za testo sa jogurtom, a rezultat će vas oduševiti.

Najbolje bi bilo da ukoliko imate vremena, zamesite testo i ostavite ga da odstoji u frižideru celu noć.

Sastojci:

- 250 ml jogurta

- 600 g brašna

- 1 kesica suvog kvasca

- 100 ml ulja

- 50 ml vode

- 1 kašičica soli

- prstohvat šećera

Priprema:

U manju šerpu ili džezvu sipajte jogurt, pa ga zagrejte tako da bude mlak. Sklonite posudu sa ringle, pa jogurt sipajte u posudu zajedno sa kvascem, šećerom, vodom i jednom kašikom brašna.

Sve pomešajte i ostavite da se kvasac aktivira 15 minuta. Prekrijte posudu krpom ili aluminijumskom folijom.Kada kvasac naraste, dodajte ulje i so, pomešajte, a onda malo po malo dodajte brašno.

Umesite testo, da bude takvo da se odvaja od zidova posude.Oblikujte testo u pogaču i ostavite pola sata da odstoji u posudi, prekriveno krpom.

Nakon toga testo se spremno možete ga razvući oklagijom i poređati sastojke za picu.

Autor: Dalibor Stankov