AKTUELNO

Sigurno će vam biti lakše sa vašim mališanima.

Da bi vaši metodi vaspitavanja urodili plodom, potrebno je da dete oseti vaše poštovanje, strpljenje, ljubav, pažnju i da stekne vaše poverenje, kao i vi njegovo. Nežno roditeljstvo polazi od stava da se batinama i drastičnim kaznama ništa ne može postići u vaspitanju deteta.

Pogrešno je batinama pokazati detetu da ne odobravate njegov postupak, dete to može doživeti traumatično, kao vrstu fizičkog nasilja.

Često se desi da roditelji u ovoj metodi vaspitanja izgube kontrolu i pređu meru, a to je nedopustivo!

Pre svega deca često uče po modelu ponašanja, pa ako batine koristite kao sredstvo vaspitavanja učite svoju decu da budu nasilna.

5 saveta za vaspitanje puno nežnosti:

1. Vaspitanje putem nagrade

Najmoćniji, najsnažniji način kojim se dete uči valjanom ponašanju su nagrade. Nagrade kao pohvala, nežan dodir, privilegije i slično pokazuju deci da se uvažavaju njihovi napori i pokušaji, pomažu u razvijanju samopouzdanja, dobre slike o sebi, pokazuju da su oni i to što rade važni. Najveća nagrada detetu je pohvala. Važno je podjednako ih hvaliti kao osobe i zbog njihovih postupaka.

2. Nežnost

Foto: Pixabay.com

Kada dete hvalite, poljubite ga, pomazite i zagrlite, nežnost će imati podjednak efekat u vaspitanju dece kao nagrada.

3. Dajte im privilegije

Privilegije mogu biti dodatno vreme za gledanje TV-a, kasnije odlaženje u krevet, dobijanje još jedne priče za laku noć ili nešto drugo u čemu deca uživaju. Privilegije nikad ne smiju uključivati bazične detetove potrebe, kao što su hrana, vreme provedeno s roditeljima, sigurnost, ljubav ili poverenje.

4. Džeparac je dobar način nagrade za stariju decu

Džeparac uči decu kako da budu odgovorni i postupaju s novcem. S detetom se treba dogovoriti o iznosu džeparca i planu trošenja novca.

5. Kažnjavanje kao deo discipline

U redu je samo ono kažnjavanje koje se zasniva na gubitku stečenih privilegija.

#Porodica

#Roditelji

#deca

'