AKTUELNO

Pravi raj za nepca, a bićete siti satima.

Potrebno je:

500 g belog pasulja

2 veća crna luka

3 čena belog luka

2 šargarepe

1 veza peršuna

2–3 lovorova lista

1 kašičica mlevene crvene paprike

so

biber po ukusu

1 kašika brašna (po želji, za zgušnjavanje)

voda po potrebi

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pasulj uveče potopite u hladnoj vodi. Sutradan ga procedite pa nalijte svežu vodu i prokuvajte 10 minuta. Opet procedite pa sipajte novu vodu, lovorov list i kuvajte oko sat vremena, sve dok ne omekša. Propržite na vodi seckane lukove pa dodajte rendanu šargarepu pa pržite. Dodajte mlevenu papriku i kašiku brašna, pa kratko propržite uz neprestano mešanje. Zatim dodajte oceđen pasulj i deo vode u kojoj se kuvao, pa promešajte da se sjedini. Posolite i pobiberite. Sve prebacite u vatrostalnu posudu. Pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na kraju pospite seckanim peršunom.

Autor: Dalibor Stankov