AKTUELNO

Etikete na odeći su obavezne, smetale one vama ili ne.

Sa svakog novog komada garederobe, "visi" tona etiketa, koje u poslednje vreme postaju sve veće i veće. Često su pričvršćene na najnezgodnijem mogućem mestu, tamo gde će vas sigurno žuljati. Pa, čemu uopšte služe sve te silne etikete i šta raditi sa njima?

Za početak, važno je znati da na etiketama imate jako korisne informacije o odeći koju kupujete. Na njima piše sve o sastavu, materijalima i načinu pranja. Na primer, na etiketi piše da li je garderoba pravljena od pamuka ili koliki procenat poliestera u sebi sadrži, na njoj možete pronaći i informacije o tome na kolikoj temperaturi smete da perete taj komad odeće, a neretko je tu prikačeno i rezervno dugme ili parče materijala.

To parče materijala koje je okačeno na etiketu i koje vas zbunjuje, zapravo služi tome da ga prvo operete, jer na osnovu njega možete videti da li će se tkanina skupiti, pustiti boju ili izbledeti.

Ali, da se vratimo etiketama, zašto ih je tako mnogo?

Broj etiketa najviše zavisi od proizvođača i od toga u koliko jezički različitih zemalja on distribuira svoju odeću. Na primer u jednoj zemlji se pravi određeni broj majica, a one se distribuiraju u deset zemalja. Informacije na etiketi moraju biti napisane na svih deset jezika, kako bi svim ljudima bile dostupne. Kako sve informacije o tom komadu garderobe ne mogu biti odštampane na jednoj etiketi (jer nema dovoljno mesta), na garderobu se stavlja više etiketa.

Tome dodajte i etiketu sa dugmetom ili parčetom tkanine, kao i onu na kojoj je označen broj modela, serijski broj i slično, što su neophodne informacije za samu kompaniju koja proizvodi tu odeću. To je već veliki broj etiketa.

Foto: Pink.rs

U prošlosti je ovaj sistem bio daleko lakši, pa su i etikete bile manje. Za garderobu se koristio univerzalini jezik simbola koji su označavali materijale i uputstva za pranje određenog materijala. Kako se vreme promenilo, nastalo je mnogo novih materijala, novih oznaka i brojeva, pa je i povećanje broja i veličina etiketa sasvim logično.

Osim promena u broju materijala, povećala se i količina uvoza i izvoza, što je dodatno uticalo na promenu izgleda etiketa. Pre trideset godina niste mogli da kupujete kinesku svilu u Srbiji, ali je zato sada možete naći.

Šta da radimo sa etiketama?

Toliki broj etiketa je uglavnom beskorisan, pa je najbolje da ih delimično isečete. Ostavite jednu etiketu na kojoj se nalazi sastav i informacije o pranju i peglanju, a sve ostale skinite. Ukoliko na odeći imate etiketu sa dugmetom, sačuvajte je, jer vam ono može biti korisno.

#Odeća

'