AKTUELNO

Trening i dijeta osim što će da prouzrokuje mršavljenje na kritičnim delovima tela, na žalost smanjiće i vaše grudi. Kako i zašto se to događa, objašnjava Angela Fič, doktorka u Centru za mršavljenje Univerziteta u Sinsinatiju.

Mršavljenjem se smanjuju i grudi

Kako su one deo vašeg tela, to je neizbežna situacija. Veći deo vaših grudi se sastoji od masnoća, zajedno sa tkivom grudi, pa kada gubite kilograme po celom telu i one će biti zahvaćene, objašnjava Fič.

Koliko ćete izgubiti u grudima, zavisi od toga koliko se sala na njima nalazi i koliko ćete ukupno smršati.

Što znači da ćete to smanjenje možda i primetiti, a možda nećete uopšte.

Da li se grudi zbog naglog mršavljenja još više obese?

Konačno malo dobrih vesti - brzina kojom mršavite ne utiče na elastičnost (ili opuštenost) vaše kože, pa tako ni grudi.

Jedino u slučaju da izgubite značajan broj kilograma, koža bi vam se mogla opustiti, kako po celom telu tako i na grudima.

- Ponekad će vam grudi biti opuštenije od, na primer, bedara jer su teže od njih i gravitacija ih vuče prema dole - kaže Fič.

Da li opuštanje grudi uzrokuje jo-jo efekat?

Gubljenje i konstantno vraćanje kilaže na početnu poziciju neće uticati na vaše grudi, jedino ako, ponavljamo, ne izgubite puno kilograma odjednom.

To će usloviti i da celo vaše telo, zajedno sa grudima postane opuštenije jer je salo koje je ranije bilo prisutno rastegnulo tu kožu koja sada više ne može da vrati tu elastičnost.

Ipak, sa jo-jo efektom je drugačije jer njime samo punite ćelije masnoćom i nakon toga ih praznite i tako u krug, objašnjava Fič. Što znači da osim ako ih ne napunite veoma velikom količinom masnoće, one se neće promeniti kada izgubite tu masnoću.

Šta mogu da uradim za podignute i čvrste grudi?

Vežbe snage će vam izgraditi prsne mišiće koji će onda da podupiru i podignu vaše grudi.

Veoma je bitno tokom mršavljenja da se bavite treningom snage ako želite da imate čvrsto telo i kožu, kaže Fič.

- Kardio će da vam pomogne da sagorite masnoće, ali trening snage služi za ubrzavanje metabolizma. Kada gubite težinu, vaš metabolizam se usporava, a izgradnja mišića će ga vratiti nazad u funkciju - objašnjava ona.

#Lepota

#grudi

#mršavljenje

#Žena

'