AKTUELNO

Volite da se volite, a evo šta može još dobro biti od toga.

Seks utiče na intimnost i zbližavanje ljudi

Upražnjavanje seksa i postizanje orgazma podiže nivo oksitocina, koji je poznat i kao hormon ljubavi: oksitocin podstiče vezivanje i poverenje. Tokom istraživanja na Univerzitetu u Pitsburgu i Severnoj Karolini posmatrano je 59 žena pre i nakon intimnih trenutaka sa svojim muževima. Što je više tih intimnih momenata, viši je nivo oksitocina – utvrđeno je na osnovu pomenutog istraživanja. Smatra se da nivo oksitocina utiče i na velikodušnost i ljubaznost ljudi. Zato, ako odjednom osećate velikodušnost prema svom partneru, krivac je oksitocin, hormon ljubavi.

Seks smanjuje bol

Sa porastom nivoa oksitocina, enzim endorfin je u porastu, a bol opada. Zato se dešava da posle seksa prestaje glavobolja ili bolovi usled PMS-a. Tokom jednog istraživanja, 48 dobrovoljavca je udisalo isparenja oksitocina, a zatim su im bockali prste; njihov prag bola bio je smanjen na pola.

Seks smanjuje rizik od raka prostate

Česte ejakulacije, naročito kod muškaraca u dvadesetim godinama, mogu smanjiti rizik od raka prostate u starosti.

Seks jača karlične mišiće

Žene tokom seksa mogu raditi vežbe za karlične mišiće, poznate kao Kegelove vežbe, koje će im doneti više dobrobiti. Najpre, više će uživati u seksu, a uz to će ojačati i mišići karličnog dela. Ti mišići su veoma važni za starije osobe kojima se dešava da ne mogu da kontrolišu nagon za uriniranjem. Osnovna Kegelova vežba izgleda ovako: stegnite karlične mišiće kao kada vam se urinira, a hoćete da se uzdržite, brojte do tri, a onda ih opustite.

Seks će učiniti da lepše spavate

Oksitocin se oslobađa tokom orgazma i on će vam pomoći da lepše spavate – tvrde naučnici.

#Ljubav

#Seks

#Zdravlje

'