AKTUELNO

Puno je vitamina, minerala i zdravih masti.

Sjajan je u čokoladnim tortama, ukusan u jelima sa mesom, savršen u salatama - avokado. Pun vitamina, minerala i zdravih masti, avokado je idealan za recepte koji "traže" majonez ili ulje. Možete ga koristiti kao namaz u vegetarijanskim hamburgerima ili kao bazu za zeleni sos za pastu, samo ga izgnječite, dodajte mu parmezan i malo svežeg bosiljka.

Spada u voće, ali se zbog neutralnog ukusa može koristiti i za slana i za slatka jela. Odličan je u smutijima, kojima dodaje pomalo orašast ukus, hladnim čorbama, ali i kao glavno jelo. Oljuštite ga, izvadite semenke i napunite ga povrćem, sirom, i dobili ste jak vegetarijanski ručak. Može biti težak, i zato je dobro da ga ukomponujete sa laganim, kiselim sastojcima, poput limuna, crvenog luka i sirćeta.

Foto: Pixabay.com

Kada ga kupujete, vodite računa o tome da ne bude previše mekan, ali ni tvrd. Veoma mekani primerci najbolji su za soseve, a tvrde i nezrele stavite na gril, dovoljno je 30 sekundi. Možete ga i pohovati, uvaljajte ga prvo u brašno, pa u jaja i pržite u dubokom ulju.

Meso avokada počinje da oksidira čim je u dodiru sa vazduhom, zato ga odmah upotrebite, ne ostavljajte ga da stoji. Ako baš morate da isečete avokado ranije, prekrijte ga plastičnom folijom.

Foto: Pixabay.com

Ako imate višak ove skupe namirnice, nemojte je baciti. Isecite avokado napola, oljuštite, izvadite semenke i premažite sa malo limuna da ne bi poprimio braon boju, upakujte u plastičnu foliju i zamrznite. Verovatno neće imati isti ukus kao svež, ali i kao takav je dobar u jelima koja traže izgnječen avokado.

#Hrana

#Voće

#avokado

'