AKTUELNO

Istraživači su prikupili podatke analizom uzoraka krvi i urina od 718 starijih osoba koje su tokom 12 meseci beležile svoje prehrambene navike, kako je navedeno u saopštenju Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH).

Nova istraživanja pokazuju da se količina ultraprerađene hrane (UPF) koju pojedinac konzumira može otkriti putem nalaza krvi i urina.

Naučnici iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) identifikovali su stotine metabolita – molekula koji nastaju u telu tokom varenja – koji su povezani s unosom industrijski prerađene hrane.

Nalaz krvi i urina otkriva konzumaciju brze hrane

Tim stručnjaka razvio je takozvani "biomarkerski rezultat" – pokazatelj koji, na osnovu koncentracija specifičnih metabolita u krvi i urinu, omogućuje procenu nivoa unosa ultraprerađene hrane, navodi dr. Erika Loftild s Nacionalnog instituta za rak u američkoj saveznoj državi Merilend.

Istraživači su prikupili podatke analizom uzoraka krvi i urina od 718 starijih osoba koje su tokom 12 meseci beležile svoje prehrambene navike, kako je navedeno u saopštenju Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH). U sledećoj fazi sprovedena je manja studija na 20 odraslih ispitanika, tokom koje su dve nedelje konzumirali ishranu bogatu ultraprerađenim namirnicama, a zatim dve nedelje ishranu bez tih proizvoda.

"U istraživanju smo utvrdili da su stotine metabolita u krvi i urinu značajno povezane s udelom energije dobijene iz ultraprerađene hrane", izjavila je dr. Erika Loftild. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu PLOS Medicine.

Do sada su velika istraživanja o rizicima ishrane bogate ultraprerađenom hranom (UPF) uglavnom temeljila svoje zaključke na upitnicima o prehrambenim navikama koje su ispitanici sami ispunjavali, što često može rezultirati netačnim podacima. Novi testovi krvi i urina smanjuju mogućnost grešaka jer se oslanjaju na objektivne biološke pokazatelje, što predstavlja sve značajniji pristup u savremenim naučnim istraživanjima, piše New York Post.

Dr. Loftfild je istakla: "Bilo je iznenađujuće ustanoviti da su metaboliti povezani s konzumacijom ultraprerađene hrane uključeni u brojne i različite biološke procese, što ukazuje na složen uticaj ishrane na metabolizam."

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) definiše ultraprerađene namirnice kao gotove ili polugotove proizvode industrijske proizvodnje, koji su u pravilu visoko kalorični, a siromašni esencijalnim hranljivim materijama.

Konzumacija ovakve hrane povezana je s povećanim rizikom razvoja hroničnih bolesti, gojaznosti i određenih vrsta malignih bolesti.

Autor: Dalibor Stankov