AKTUELNO

Već počinju pripreme za Uskrs, a farbanje jaja je neizostavni običaj.

Svake godine dešava vam se ista stvar, pripremite određeni broj jaja za kuvanje i farbanje, ali se dogodi da mnogima popucaju ljuske i na kraju imate manje uskršnjih jaja nego što ste planirali.

Evo korisnih saveta kako da tu prazničnu nevolju izbegnete:

1. Ne stavljajte hladno jaje u ključalu vodu. Ukoliko jaje direktno iz frižidera, ubacite u vrelu i tek proključalu vodu, nema dileme – ljuska će pući. Zbog toga ih najpre ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi, a pripazite i da voda ne ključa prejako, odnosno ne pojačavajte šporet na najvišu temperaturu.

2. Kuvajte jaja na srednjoj temperaturi. Umesto da uključite ringlu na najjače da biste što pre završili, koristite srednju temperaturu kada će se jaja manje pomerati prilikom ključanja.

Zahvaljujući tome, neće udarati u zidove šerpe i u jedna o druga i neće se lomiti.

3. Ne stavljajte previše jaja u šerpu. Koliko god vode da ima u šerpi, ako stavite previše jaja, ona će se sudarati i doći će do pucanja ljuske.

4. Stavite krpu na dno šerpe. Pre nego što sipate vodu u šerpu, na njeno dno stavite kuhinjsku krpu, pa poređajte jaja, što će ublažiti pokrete jaja u vodi tokom kuvanja.

5. Obavezno posolite vodu u kojoj kuvate jaja, a obično se preporučuje da se na dva litra vode stave dve kašike. Zahvaljujući tome, ako i dođe do pucanja ljuske, belance neće da iscuri i uništi vam sve, već će se odmah zgrušati.

Autor: Aleksandra Aras