AKTUELNO

Život piše romane...

Mladi kineski par poginuo je u saobraćajnoj nesreći, a četiri godine kasnije rođeno je njihovo dete. Da život piše romane pokazao je slučaj dve kineske porodice koje su pronašle neverovatan način da očuvaju svoju porodičnu lozu, preneo je Jutarnji list priču Čajna dejli.

U martu 2013. mladi kineski par poginuo je u saobraćajnoj nesreći, samo pet dana pre zakazanog prenosa embriona nastalog vantelesnom oplodnjom.

Kako su oboje poginulih bili jedinci, jedini način da se nastavi njihova porodična linija bio je taj da njihovi roditelji sačuvaju embrion i onda pronađu surogat majku.

S prvim problemima suočili su se zbog nepostojanja zakona koji bi regulisao ko u ovakvim slučajevima ima pravo na raspolaganje embrionom - dosetili su se da porodica jednog roditelja formalno tuži drugu porodicu. Kada je to rešeno, pojavili su novi problemi.

Embrion nisu mogli da preuzmu jer transfer embriona u Kini može da bude obavljen samo između zdravstvenih ustanova.

Drugi problem je bio taj što je u Kini zabranjeno surogat roditeljstvo. Porodice su morale da se okrenu ilegalnim agencijama i jedna od takvih im je pronašla bolnicu u Laosu koja je bila spremna da preuzme embrion. U Laosu je uspešno obavljena i veštačka oplodnja.

Na radost baka i deka, surogat majka iz Laosa u decembru 2017. rodila je dečaka Tiantiana u bolnici u kineskom gradu Guagnzhou.

- Bilo je suđeno da Tiantian dođe na svet. Reći ćemo mu da su njegovi mama i tata u inostranstvu, dok ne bude dovoljno veliki da shvati. Tada ćemo mu reći pravu istinu - izjavio je ponosni deda, preneo je Jutarnji list.

#Beba

#Kina

#Smrt

'