Pazite da se ne otrujete!
Kuvana jaja imaju znatno kraći rok nego sveža i nikako se ne smeju držati kao ukras na stolu.
Stručnjaci upozoravaju da kuvana jaja imaju znatno kraći rok neko sveža. Osnovno pravilo je da jaja nakon kuvanja treba držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas praktikuje.
Koliko dugo nakon Vaskrsa se jaja povlače po stolu i služe kao glavni ukras?
Teško je proceniti koliko bi jaja trebalo skuvati za Vaskrs, ali u većini slučajeva, ostaci od praznika ostaju daleko duže nego što bi trebalo.
Ukoliko se jaje ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, postaje podložno tlo za rast i razmnožavanje bakterija.
Kao rezultat toga, javljaju se trovanja. Procesom kuvanja, sa jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaja. Bez njega, jaje postaje "ranjivo" i izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama.
Svake godine nakon Vaskrsa se u američkim bonicama pojavi bar dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, poznatijeg kao "trovanje želudca". Simptomi mogu varirati - od blage neugodnosti, nadutosti, promenama u probavi pa sve do jakih mučnina, povraćanja i dijareje.
Ukoliko držite jaja na sobnoj temperaturi - pojedite ih isti ili najkasnije naredni dan, dok u frižideru, jaja su bezbedna za jelo i do šest dana.