AKTUELNO

Bez obzira na to koliko vremena provodite kod kuće, kada se napokon nađete u svom životnom prostoru on bi vam trebao pružiti osjećaj ugode i mira. U nastavku saznajte kako se to postiže jednostavnim trikovima za uređenje prostora.

Način na koji uređujete svoj životni prostor i te kako ima uticaja na vaše raspoloženje. Srećni ljudi vode računa o svom domu, a ovo su njihove tajne uređenja prostora zbog kojih je osmeh čest gost na njihovim licima.

1. Ne dozvoljavaju stvaranje nereda. Uvek paze na to da se, na primer, dva-tri časopisa ne pretvore u hrpu koja samo skuplja prašinu. Na vreme se rešavaju nepotrebnih stvari i ne dozvoljavaju da im one preuzmu prostor.

2. Predmete koje im mnogo znače iznose na videlo. Važna zahvalnica na zidu, sinovljeve medalje, diploma… Šta god za njih ima veliko značenje zaslužuje da bude izloženo pogledima, a zbog tih predmeta se osećaju bolje čim ih ugledaju u prolazu.

3. Iskazuju vlastitu ličnost. Ne boje se da u uređenje unesu sebe pa uvek vode računa o tome da je njihov dom uređen onako kako njima to odgovara i ne nužno u skladu s trendovima.

4. Imaju kutak za odmor. Mala zona stvorena samo za njih ponekad nije veća od jednog ili dva kvadrata, ali to je njihov poseban prostor u kom se udaljavaju od svih briga i problema te uranjaju u svoj svet.

5. Unose prirodu u dom. Što više biljaka, to bolje. Istraživanja su odavno dokazala da nas biljke smiruju i pozitivno utiču na naše psihološko stanje stoga se slobodno okružite njima.

6. Kod njih je uvek "živo". Druženja s prijateljima ili porodicom napuniće istovremeno i vas i vaš dom pozitivnom energijom.

7. Vole svetlo. Ako zbog položaja kuće ili stana tj. prozora na domu nemaju dovoljno dobar izvor prirodnog svetla, nadomestiće to veštačkim svetlom. U dnevnim i večernjim prilikama često pale sveće koje životnom prostoru daju posebnu toplinu.

8. Redovno čiste. Nisu robovi krpe i deterdženta, ali imaju svoj raspored redovnog čišćenja od kog ne odstupaju i zbog toga im je lako održavati urednost.

9. Spavaća soba je njihovo utočište. Prostorija u kojoj spavamo vrlo je važna. Stručnjaci za uređenje savetuju da upravo ona bude prva kojoj ćemo posvetiti pažnju. Ona je poslednje što vidimo pre nego što utonemo u san nakon dugog dana i prvo što vidimo kada se ujutro probudimo pa energiju te prostorije nosimo sa sobom.

10. Biraju boje koje podižu raspoloženje. Barem jedan zid u njihovom domu obojen je nekom od boja koje dokazano dobro utiču na nas poput zelene ili narandžaste.

11. Vole "da namirišu" svoj dom. Sveće, difuzori ili miris za dom iz kućne radinosti poput zapaljene borove grančice – ugodan miris podiže raspoloženje.

12. Pune životni prostor uspomenama. Fotografije na zidu ili na policama možda nije lako održavati, ali pogled na njih svaki put razvlači usne u osmeh. Zato ne prezajte od velikog broja fotografija u svom domu.

#Kuća

#Sreća

#stan

'